Nieuwbouw

Tweede kans Hollandia bouw Wembley Stadion

Hollandia krijgt een opmerkelijke tweede kans bij de bouw van het nieuwe Wembley Stadion in Londen. Het Engelse nationale stadion wordt gefinancierd door een Duitse bank, gebouwd door een Australische aannemer en nu van staal voorzien door een Nederlands bedrijf.

Het Nederlandse staalconstructiebedrijf werd bij de opdracht van 90 miljoen oorspronkelijk afgetroefd door de Britse concurrent Cleveland Bridge. Maar de hoofdaannemer, het Australische bouwconcern Multiplex, heeft Cleveland en de tweehonderd medewerkers van de bouwplaats af gestuurd en alsnog Hollandia ingehuurd om de klus af te maken.

Cleveland Bridge vijzelde de afgelopen weken de 133 meter hoge staalboog – die over het hele stadion komt – omhoog. Daarbij deed zich echter tal van problemen met de fundering voor, die voor een vertraging van enkele weken zorgde. De staalconstructies voor de tribunes en het dak moeten echter nog worden geregeld. Het stadion, dat ruim 1,1 miljard kost, biedt plaats aan 90.000 toeschouwers en moet voor de Cup Final 2006 zijn.

Over de oorzaak van het conflict tussen hoofd- en onderaannemer hullen alle partijen zich in stilzwijgen. Multiplex gaf alleen een verklaring uit waarin de aanstelling van Hollandia wordt bevestigd. “De overeenstemmingen tussen Cleveland Bridge en Multiplex en tussen Hollandia en Multiplex volgen op enkele weken discussie. Een specialisten management team van Hollandia is nu op de bouwplaats om te zorgen voor een soepele overgang. Multiplex is erg blij dat we een bedrijf met een bewezen track-record als Hollandia in het team hebben kunnen halen.” Cleveland Bridge zou wel ‘actief betrokken blijven’ bij bepaalde aspecten van het staalwerk inclusief de levering van het staal zelf. Dat laatste is overigens voor een groot deel afkomstig van het Nederlands-Britse staalbedrijf Corus.

Cleveland heeft tot nu toe 205 medewerkers op het project zitten. Die zijn voor 100 procent georganiseerd bij de bouwbond Amicus. Regionaal coördinator Frank Westerman praat met Hollandia over het mogelijk herplaatsen van ‘zijn’ mensen. “De deskundigheid van de betrokken werknemers staat niet ter discussie. Het probleem draait om het beheer en management en uiteindelijk om de centen. Multiplex is een keihard bedrijf, contract is contract. Hollandia dacht in eerste instantie dat 205 mensen wel veel was voor dit project. Het lijkt ook een erg hoog aantal voor één bouwplaats. Maar nu ze er wat dieper induiken, denken ze zelfs meer mensen nodig te hebben.”

Hollandia staat in Londen vooral bekend als constructeur van het reuzenrad London Eye en van de staalwerken voor het augurkvormige hoofdkantoor van verzekeraar Swiss Re. Het Nederlandse staalbedrijf is echter ook bij veel andere grootschalige projecten betrokken. Westerman denkt dan ook er met Hollandia wel uit te komen.

“We hebben tot 31 juli, dan moeten Cleveland Bridge vertrokken zijn. Wij hebben altijd uitstekende ervaringen met Hollandia, ze hebben al veel projecten in Engeland uitgevoerd. Ik denk wel dat ze zich hier een ontzettend ingewikkelde klus op de nek hebben gehaald. De grote boog staat weliswaar overeind maar het staalwerk voor de tribunes en het dak moet nog gedaan worden en dat is een veeleisend en heel complex ontwerp.”

Het is alles bij elkaar een internationaal verhaal. Het Engelse nationale stadion wordt gefinancierd door een Duitse bank, gebouwd door een Australische aannemer en nu van staal voorzien door een Nederlands bedrijf.