Tuinaanleg en onderhoud

Tuin aanleggen? Laat meteen een waterput slaan!

Tuin aanleggen? Laat meteen een waterput slaan!
Betrek je een nieuwbouwwoning en ga je je tuin aanleggen? Of wil je een bestaande tuin grondig onder handen gaan nemen? Dan is dat ook meteen het moment om te overwegen of dan ook gelijk een waterput wil laten slaan. Veel mensen richten zich bij het ontwerpen van een tuin eigenlijk vooral op de beplanting en bestrating. Maar er is ook een praktische kant om te overwegen, want als je veel gaat beplanten, heb je ook water nodig om alles groen te houden. Waar ga je dat vandaan halen, zeker in droge zomers als je veel moet sproeien? We vertellen meer over waarom dit het moment is om voor een waterput te kiezen.

Waarom een waterput?

Misschien moeten we eerst even uitleggen waar het precies om gaat. Een waterput, of grondwaterput, wordt geslagen om toegang tot grondwater te verschaffen. In combinatie met een pomp kun je dat water dan oppompen voor eigen gebruik. Dat kost je niets, het is gratis sproeiwater uit eigen bodem. Maar het betekent ook dat je altijd over voldoende water voor de tuin beschikt, ook tijdens periodes van droogte. Je verspilt geen duur leidingwater aan de tuin als je sproeit met grondwater, wat zowel voor de portemonnee als het voor de belasting van het drinkwaternet goed is. Dat zijn een hoop voordelen voor een eenmalige investering.

Het perfecte moment

Een waterput laten slaan is het handigst om te doen als de tuin nog niet is aangelegd. Dan kan er gewoon gegraven worden zonder dat andere elementen in de tuin beschadigd raakt of opengebroken moet worden. Integendeel, er is dan volop ruimte en toegang om de boring uit te voeren en leidingen aan te leggen. Neem je waterput ook mee in het ontwerp van je tuin. Kies een strategische plek en denk meteen na over waar je de pomp en eventueel een kraanaansluiting wilt hebben. Met slimme planning kun je een hoop gedoe en extra kosten voorkomen.

Tuin aanleggen? Laat meteen een waterput slaan! - gazon sproeien

Voor welke toepassingen kun je een waterput gebruiken?

Grondwater is geen vervanging voor drinkwater, omdat het niet gefilterd is en er dus dingen in kunnen zitten waar je ziek van kunt worden. Voor tuinwerkzaamheden is het echter perfect. Denk aan. Je kunt er gras en planten mee besproeien, ook door de pomp aan te sluiten op een automatisch bewateringssysteem, wat overigens nog iets is om in deze fase over na te denken. Daarnaast kun je grondwater ook benutten om een vijver of waterelement te vullen. Maar je kunt er natuurlijk ook je terras, paadjes of tuinmeubilair mee schoonspuiten.

Wat kost het?

De hamvraag is natuurlijk: wat gaat een waterput slaan kosten? Dat hangt af van het type bodem waarin geboord moet worden en de diepte van de put. Voor de meeste tuinen is een ondiepe put van maximaal 10 meter diep voldoende. Dat is dan relatief betaalbaar. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag van tussen de 800 en 1.500 euro, inclusief pomp en installatie. Omstandigheden of bepaalde keuzes kunnen voor een meerprijs zorgen. Het blijft een flinke investering, maar het is er wel eentje die zich snel terugverdient als je regelmatig je tuin moet sproeien. Zeker met daarnaast ook nog in het achterhoofd dat drinkwater steeds duurder wordt.

Zijn er regels of vergunningen van toepassing?

Ook een begrijpelijke vraag: mag je zomaar een waterput laten slaan in je tuin, of heb je daar een vergunning voor nodig? In de meeste gevallen geldt dat dat voor particulieren niet nodig is. Waar je je wel in moet verdiepen, zijn de lokale richtlijnen van de gemeente of waterschappen, bijvoorbeeld over de maximale hoeveelheid die je mag oppompen. Als je dieper dan 10 meter moet boren of het water voor andere doeleinden dan tuinonderhoud gaat gebruiken, kan het maken van een melding of een verkrijgen van een vergunning wél verplicht zijn. Een erkend bedrijf dat ervaring heeft met bronboringen kan je daarover goed informeren.

Jouw toekomstige tuin is op zichzelf al een forse investering die vraagt om zorg en aandacht. Door meteen vanaf het begin na te denken over hoe je het verzorgen van je tuin gaat aanpakken, voorkom je latere problemen of extra werk en kosten. Een waterput meenemen in het ontwerp is een verstandige keuze. Het is geen overbodige luxe, maar juist een hele slimme investering.