Architectuur

Triënnale Brugge 2024 maakt locaties van kunstinstallaties bekend

Triënnale Brugge 2024 maakt locaties van kunstinstallaties bekend
© SO–IL
De start van Triënnale Brugge 2024 nadert met rasse schreden. Al op 13 april neemt Triënnale Brugge terug de historische stad in met twaalf hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Nu maken we ook graag bekend waar precies de werken van de deelnemende kunstenaars en architecten te zien zullen zijn. Voor de keuze van die twaalf locaties gingen ze samen met de curatoren op zoek naar verborgen of onbekende plekken in Centrum-, West Brugge en in Zeebrugge, met de bedoeling om er tijdelijk een nieuwe invulling aan te geven.

Hedendaagse toevoeging voor Stadshallen

Het Brusselse Traumnovelle brengt een installatie op het binnenplein van de 13e eeuwse Stadshallen. De Libanees-Britse kunstenaar Mona Hatoum gaat net over de rand van de vestengordel aan het werk in de tuin van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw en het Zweedse architectuurbureau Norell/Rodhe plaatst een installatie tussen Oost- en Westmeers waar het een weinig gebruikt perceel transformeert tot een kleurrijke plek voor ontdekking en ontmoeting.

Triënnale Brugge 2024 maakt locaties van kunstinstallaties bekend
© Bangkok Project Studio

Nieuwe skyline voor de stad

Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility geeft ook de skyline van Brugge tijdelijk een andere aanblik. Naast de drie middeleeuwse torens prijkt er van 13 april tot 1 september een vierde baken aan de horizon. Het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio bouwt namelijk aan de overzijde van het Koning Albert I-park een hedendaagse klokkentoren: een houten uitkijkplek die een vergeten stukje park aanduidt. Iedereen zal er welkom zijn om te genieten van dit weinig gekende groen en een andere blik op de stad.

“Binnenkort verschijnt het eerste werk aan de skyline van Brugge, een ingenieuze toren die niet alleen een zicht zal geven op de verschillende facetten van de stad, maar ook een nieuwe kijk geeft op het park. Dankzij Spaces of Possibility leren we Brugge beter kennen, ook de plekken die ons vandaag wel eens durven te ontgaan en meer in hun mars hebben.”

Franky Demon, voorzitter Brugge Plus


Kunstige verbinding voor stadsdelen

Iets verderop kijken we uit naar het werk van SO–IL dat op de voormalige kloostersite van de Minderbroeders Kapucijnen aan de slag gaat. Het Amerikaanse architectuurbureau werkt er samen met Dr. Mariana Popescu (TU Delft) en het Nederlandse Summum Engineering aan een hoogtechnologisch weefsel dat zich doorheen de omsloten tuin zal slingeren en bezoekers zal begeleiden van stadsdeel naar stadsdeel.

Triënnale Brugge 2024 maakt locaties van kunstinstallaties bekend
© Adrien Tirtiaux

Aandacht voor vergeten verbindingsweg

Daarnaast vinden we ook twee installaties ter hoogte van de Sint-Janshospitaalsite: Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects (JP) gaat met het concept ‘ruimte’ aan de slag ter hoogte van de ingesloten boomgaard en Belgisch kunstenaar Adrien Tirtiaux visualiseert de vergeten verbinding tussen het 12e eeuwse hospitaal en het verderop gelegen 19e eeuws gasthuis Huize Minnewater door er letterlijk een groene markering op aan te brengen.

Vanaf februari verschijnen de werken geleidelijk aan in het straatbeeld en is het vooral uitkijken naar de opening om het geheel te ontdekken, Brugge door andere ogen te zien en te genieten van een stad in voortdurende verandering.

Locaties TRIBRU24

 • Iván Argote, Speelmansrei
 • Bangkok Project Studio, overzijde Koning Albert I-park ter hoogte van Sint-Godelieveabdij
 • Mariana Castillo Deball, Sebrechtspark
 • Mona Hatoum, tuin van PZ Onzelievevrouw, ingang via Stationslaan
 • Ivan Morison, strand van Zeebrugge ter hoogte van Zeedijk 34
 • Norell/Rodhe, plein in Sint-Obrechtsstraat
 • Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects, Sint-Janshospitaalpark
 • SO–IL, tuin van het Kapucijnenklooster
 • Studio Ossidiana, Adrien Tirtiaux, Poortgebouw Zonnekemeers en Professor Dokter J. Sebrechtsstraat
 • Traumnovelle, binnenplein van de Stadshallen
 • Sumayya Vally, Minnewater

“Triënnale Brugge 2024 brengt ons opnieuw naar verrassende hoeken. Deze 4e editie gaat van centrum tot West-Brugge, speurend naar plekken die de moeite waard zijn om (opnieuw) te ontdekken. Ik kijk ernaar uit om de werken te zien verrijzen en mee te stappen in al deze nieuwe Spaces of Possibility voor de stad.”

Dirk De fauw, Burgemeester