Woonprojecten

Bouw klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie in Brugge van start

Bouw klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie in Brugge van start
Op de site van het voormalige VTI in Brugge zijn de boringen van het grootste BEO-veld van West-Vlaanderen afgerond. Inmiddels draait de bouw van de nieuwe klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie op volle toeren. Daar vinden straks 135 gezinnen een nieuwe thuis, vlak bij de historische binnenstad. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon hebben vanochtend de symbolische eerste steen gelegd. Als alles volgens plan verloopt, kan Boevrie eind 2026 haar eerste bewoners verwelkomen.

Burgemeester De fauw en schepen Demon leggen symbolische eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie
Op de werf van Boevrie, waar ooit een campus van de middelbare school VTI stond, gonst het momenteel volop van de bedrijvigheid. Inmiddels zijn alle 120 boringen voor het grootste BEO-veld van de provincie uitgevoerd tot een diepte van 150 meter. Ze worden met elkaar verbonden om een netwerk van leidingen te maken die straks natuurlijke bodemwarmte tot in de woningen van 135 gezinnen brengt. Zo’n Boorgat Energie Opslag-veld is volgens projectcoördinator Steenoven veruit de meest duurzame en CO2-neutrale energiebron om woningen in ons land te verwarmen.

“De bouw van de buurt is nu in een hogere versnelling geschoten. We hebben de voorbije zomer een grondkerende wand geplaatst en daarna de kelder uitgegraven. Een stevige klus, waarbij we circa 24.000 kubieke meter grond hebben weggevoerd. Om een idee te geven: dat komt overeen met het uitgraven van tien olympische zwembaden. Daarna hebben we paalfunderingen geplaatst en werken we, na een natte herfst, volop aan de vloerplaat van 8.000 vierkante meter. De komende maanden werken we verder aan de kelderwanden en nog voor de zomer willen we met de bovenbouw starten. Boevrie is een groot en belangrijk project voor ons, met ook een strakke timing. Maar dankzij de goede samenwerking met onze partners en de Stad, is dat een uitdaging die we met de glimlach aangaan.” ​

​Steven Maeyaert van hoofdaannemer Furnibo


Eerste steen

Nu het eerste gedeelte van de funderingsplaat klaar is, is er vanmorgen ook de symbolische, eerste steen op gelegd. Die eer viel burgemeester Dirk De fauw en schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon te beurt.

“Het is fantastisch om te zien hoe deze site stapsgewijs vorm krijgt. Er wordt duidelijk alles aan gedaan om het project perfect te laten passen binnen het Unesco-gebied. Dat tegelijk een uiterst duurzame energie-oplossing wordt voorzien, met meteen het grootste BEO-veld van West-Vlaanderen, is een extra pluspunt. Brugge kan terecht fier zijn dat het eens te meer innovatie, klimaatvriendelijkheid én behoud van de eigenheid van de stad weet samen te brengen.” ​

​Dirk De fauw, burgemeester van Brugge


Burgemeester De fauw en schepen Demon leggen symbolische eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie

“Met de stad streven we naar een breed assortiment van woonvormen voor een breed palet aan gezinssamenstellingen. Voor ieder wat wils dus. Het woonproject Boevrie speelt hierop in en voorziet verschillende kwaliteitsvolle woningtypes. Het wordt een levendige site. Tegelijk waken we er ook over dat er een hoge ​ leefkwaliteit is in de stad door bijvoorbeeld vergroening en plaatsen van rust. ​ Daarom zijn we bijzonder tevreden dat, eens de ruwbouw voltooid is, er werk wordt gemaakt van de aanleg van steegjes en groene pleintjes die de woningen en appartementen met elkaar verbinden. Het delen van de stad en haar ruimtes maakt van Brugge een warmere, meer zorgzame leefomgeving.”

​Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening


Op de volledige site van 11.700 vierkante meter voorzien projectontwikkelaars Baltisse, Heem Invest en Clarebout in totaal zeven groene pleinen die de woningen met elkaar verbinden.

Burgemeester De fauw en schepen Demon leggen symbolische eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie

Water voor de buurt

De komende weken worden prefab betonnen kelderwanden, de kolommen en de muren van de lift- en trappenkernen geplaatst. Na het paasverlof kan de kelder afgedekt worden, waarna de bovenbouw aan de kant van de Boeveriestraat stilaan kan worden opgestart. De oude, bestaande gevel zal verbonden worden met de achterliggende nieuwbouw.

“Tijdens de werken houden we, zoals beloofd, rekening met de buurtbewoners. De werftoegang blijft voorzien via de Unesco-rotonde, zodat zwaar verkeer niet via de Boeveriestraat passeert. Daarnaast hebben we beslist om het bemalingswater ter beschikking te stellen aan de buurt. Tot aan het zomerverlof kunnen bewoners gratis water komen tappen, voor bijvoorbeeld hun plantjes.” ​

​Steven Langenaken van projectcoördinator Steenoven


Uiteindelijk zal Boevrie uitgroeien tot een van de belangrijkste binnenstedelijke woonprojecten in jaren in Brugge. Het zal ruimte bieden aan in totaal 102 appartementen, 25 eengezinswoningen, 8 stapelwoningen (compactere woningen voor alleenstaande, jonge starters, enz.) én een kantoorruimte. Parkeerplaatsen, garageboxen, bergingen en fietsenstallingen gaan ondergronds en zullen toegankelijk zijn via de in- en uitrit in de Boeveriestraat en een fietslift.

Veel interesse op toplocatie

De nieuwe stadswijk bevindt zich op een boogscheut van het station, het concertgebouw, het park en ’t Zand en is duidelijk een toplocatie voor heel wat Bruggelingen die op zoek zijn naar een nieuwe woonst. Dat blijkt ook uit de verkoop.

Burgemeester De fauw en schepen Demon leggen symbolische eerste steen van klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie

“Zo’n 65% van het volledige project is al verkocht. De gezins- en stapelwoningen zijn zelfs zo goed als uitverkocht. En ook op het opendeurweekend op 20 en 21 januari wordt heel wat volk verwacht. Het is duidelijk dat vele Bruggelingen graag zo dicht mogelijk bij het hart van hun stad willen wonen, net buiten het wat drukkere toeristische centrum. Op dat vlak is Boevrie ideaal gelegen.” ​

​Stijn Van Hoof van projectontwikkelaar Baltisse


Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners eind 2026 hun intrek in Boevrie.