Brugse TriŽnnale en Netwerk Architecten Vlaanderen slaan handen in elkaar

  BE   15 februari 2018 Bron: NAV
Brugse TriŽnnale en Netwerk Architecten Vlaanderen slaan handen in elkaar
StudioKCA (USA), Skyscraper (the Bruges Whale)
Binnen drie maanden gaat in de Brugse binnenstad de tweede editie van het internationale hedendaagse kunst- en architectuurparcours TriŽnnale Brugge van start. TriŽnnale Brugge 2018 Liquid City - Vloeibare Stad haakt in op het thema van de vorige editie in 2015, waarbij er werd nagedacht over de stad als een megapolis. Alleen gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel, Ďvloeibaarí, weerbaar, kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waar niets nog zeker lijkt? NAV zal als mediapartner de TriŽnnale promotioneel ondersteunen via haar ledentijdschrift NAV News en haar digitale communicatiekanalen. De architectenvereniging wil daarnaast een eigen ledendag opzetten in samenwerking met en gelinkt aan het programma van de TriŽnnale. Bovendien zullen NAV-leden dankzij de samenwerking van een voordeeltarief kunnen genieten voor architectuurlezingen die de TriŽnnale opzet i.s.m. Archipel.

Voor de editie 2018 werden een tiental internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd om na te denken over de veranderende samenleving. Velen zochten voor hun werk inspiratie in de rol van het vloeibare dat de stad letterlijk doorkruist en omringt. Het water, dat Brugge ooit zijn wereldfaam bezorgde, wordt een metafoor voor 'Liquid City'. Tien kunstwerken, installaties en ontmoetingsplekken worden in de binnenstad opgebouwd. Ze vormen een parcours dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Want net dat is een van de doelstellingen van TriŽnnale Brugge 2018: ontmoetingen genereren, mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar ook te beleven en deel uit te maken van het creatieve proces.

ďSamenwerking lag voor de handĒ

Volgens NAV is de samenwerking organisch gegroeid. ďHet lag voor de hand dat we elkaar zouden helpen. We focussen ons als vereniging op belangenbehartiging en dienstverlening aan architecten. Opleidingen en vormingen vormen daar een groot onderdeel van Ė vorig jaar ontvingen we 9.000 architecten - maar ook werfbezoeken en uitstappen als deze vinden bij ons een plaatsĒ, aldus coŲrdinator beweging Hans Wynant. ďEen aantal deelnemende kunstenaars en architecten hebben we trouwens al eerder in onze media belicht, zoals het Brusselse collectief Rotor dat voor de TriŽnnale i.s.m. Beaufort een installatie zal maken rond de Chinese wolhandkrab, of Kunlť Adeyemi, die met zijn Floating School ook op de BiŽnnale in VenetiŽ al het mooie weer maakte. We zijn dan ook blij deze samenwerking, in de stad waar een deel van onze kantoren zijn gevestigd, te kunnen aankondigen.Ē

Installaties door internationale kunstenaars en architecten

Van 5 mei tot 16 september 2018 kunnen bezoekers zich onderdompelen in de Vloeibare Stad en in Brugge genieten van een reeks installaties door internationale kunstenaars en architecten als Kunlť Adeyemi (NG-NL), OBBA (KR), John Powers (US), TomŠs Saraceno (AR), e.a.. In de Poortersloge wordt een documentair luik over alle deelnemende kunstenaars getoond en in de kerk van het Grootseminarie een reeks monumentale werken uit de historische collectie van het FRAC Centre-Val de Loire. Dit rijke parcours wordt aangevuld door een programma met lezingen, debatten, filmvertoningen en andere evenementen die TriŽnnale Brugge 2018: Liquid City, Vloeibare Stad op een originele manier belichten. Het wordt een boeiende zomer!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo