Architectuur

Torre Diagonal Zero Zero te Barcelona: een ontwerp van EMBA

De Torre Diagonal Zero Zero, een ontwerp van Enric Massip-Bosch (EMBA), is een uniek bedrijvencomplex dat in 2010 werd opgericht midden in de bruisende stad Barcelona. De Torre is opgetrokken aan het beginpunt van de Diagonal, dé centrale avenue van Barcelona. Samen met de oppervlakte maakt vooral het opvallende ontwerp dat dit gebouw sindsdien zeer sterk aanwezig is in het stadsbeeld.

Voor het ontwerp van de Torre liet EMBA zich inspireren door de onmiddellijke omgeving; het verkeer dat in vele richtingen langsheen de Torre raast en de specifieke karakteristieken van de omliggende gebouwen. Dit resulteerde in een trapezoïdaal prisma, scherp en gestileerd, met een zuivere en serene vorm. Uiteraard beantwoordt de externe structuur ook aan de vereisten van het interieur. Op deze manier biedt de toren langs de buitenkant een originele aanvulling aan het stadsbeeld en voldoet het interieur aan het functionele doeleinde van het gebouw, namelijk de huisvesting van bedrijfskantoren.

Binnen dit project werd gestreefd naar de integratie van het architecturale complex in het stadsleven. Zo werd de toren verbonden met de circulatie in de stad op het gelijkvloers door de aanleg van een atrium van 40 meter hoog dat de helling van het naburige Paça Fòrum volgt. Deze directe continuïteit met de stad integreert de toren met de activiteiten in de stad en op deze manier kunnen ook de stedelingen participeren aan en genieten van de activiteiten die plaatsvinden in het gebouw.

Lees verder op Architectura.be