Vastgoed

Tophuren Europese kantoren blijven groeien

De tophuren op de Europese kantorenmarkten zijn ook gedurende het derde kwartaal van dit jaar gegroeid, zij het in een lager tempo dan de afgelopen jaren. Dit blijkt uit Jones Lang LaSalle’s European Office Clock. De Jones Lang LaSalle Office Rental Index steeg gedurende het derde kwartaal met een bescheiden 0,7%. De index wordt aangevoerd door Londen, Moskou en Stockholm.

Binnen Europa is de vraag naar kantoorruimte gedurende het derde kwartaal licht gedaald, maar deze is nog steeds 36% hoger dan een jaar geleden. De netto-absorptie bleef positief. Eric de Clercq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland: 'In Europa zien we, net als in Nederland, de polarisatie van vastgoed doorzetten. De leegstand is structureel hoog in het secundaire segment, terwijl het topsegment goed blijft presteren. Naar verwachting zal het opnamevolume in Nederland over 2010 uitkomen op bijna 1,1 mln m2 vvo. Hiermee blijft het opnamevolume licht achter ten opzichte van vorig jaar'.

De meeste Europese economieën zetten het herstel voort, hoewel de onderlinge verschillen groot zijn. In de hele regio zijn de tophuren licht gestegen en de Office Index voor het derde kwartaal, die gebaseerd is op de gewogen prestatie van 24 markten, steeg gedurende het kwartaal met 0,7%. De huurgroei die begin dit jaar is ingezet, wordt hiermee gecontinueerd, zij het in een lager tempo. De stijging werd aangevoerd door Moskou (+6,3%), Stockholm (+5,4%) en Londen (+2,9%). Voor de overige indexmarkten bleven de huren ongewijzigd, met uitzondering van de Spaanse steden: in Madrid daalden de huren met 2,7% en in Barcelona met 2,5%.

Veel markten worden nog steeds gekenmerkt door sterke incentives, waardoor de effectieve netto huren gemiddeld 17% onder de tophuur liggen. De grootste spreiding werd gerapporteerd in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en in enkele Nederlandse steden.

De gemiddelde leegstand in Europa bleef gedurende het derde kwartaal stabiel op 10,3%, in tegenstelling tot de afnemende leegstand in Centraal- en Oost-Europa. Percentages van meer dan 15% zijn nog steeds te vinden in Amsterdam, Dublin en Boedapest. Hoewel de leegstand in slechts 8 van de 24 indexmarkten afnam, verwachten JLL dat de meeste markten hun piek hebben bereikt of deze inmiddels zijn gepasseerd.