Algemeen

Toename tijdelijke werkloosheid door het slechte weer

Toename tijdelijke werkloosheid door het slechte weer
Door de hevige regenval van de voorbije weken/maanden was er meer tijdelijke werkloosheid in de bouw. Ook de komende dagen zullen heel wat bouwwerkgevers hun arbeiders op werkloosheid moeten zetten door de vorst en/of sneeuw. Tot eind vorig jaar bedroeg de werkloosheidsuitkering 65% van het begrensd loon. Via het sectorfonds van de bouw krijgen de bouwvakarbeiders nog een aanvullende vergoeding, gefinancierd door de bouwwerkgevers.

“De federale regering besliste om de werkloosheidsuitkering voor de tijdelijke werkloosheid vanaf 1 januari van dit jaar terug te schroeven van 65 procent naar 60 procent. Een besparingsmaatregel. Maar de werknemer mag volgens de regering hier natuurlijk geen gevolgen van ondervinden. En rarara, wie moet deze besparing compenseren? De werkgevers”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Want, zo besliste de regering, werkgevers moeten voortaan 5 euro per dag tijdelijke werkloosheid extra betalen. “De regering voert een besparing door die de werkgevers moeten financieren. Een extra loonkostenstijging dus die opnieuw druk zet op de tewerkstelling in de bouw”, aldus Waeytens. En dat terwijl de bouw al in zwaar weer zit. Zoals zo vaak schuift de regering de factuur door naar de werkgevers. “Ongehoord”, noemt Bouwunie deze manier van besparen.

Build for Life