Nieuwbouw

Slechte weer van voorbije weken speelt bouw parten

Slechte weer van voorbije weken speelt bouw parten
“Tenzij je de voorbije weken onder een steen leefde, heb je het gemerkt. Het heeft veel geregend. Meer in vergelijking met de voorbije jaren. En dat regenweer speelde de bouw parten”, zegt Bouwunie. Zo ondervonden 8 op 10 bouwondernemers die alleen maar buiten werken – denk aan dakdekkers of gevelbekleders – meer invloed van het weer dan anders. Dat leert een bevraging van Bouwunie.

De impact uit zich op verschillende vlakken. Het regenweer van de voorbije weken stuurde de planning danig in de war. Werken liepen vertraging op van gemiddeld 3 tot 4 weken, met soms uitschieters van 8 weken en meer. Zaakvoerders moesten hun arbeiders meer dagen dan de voorbije jaren op tijdelijke werkloosheid zetten en zagen hun omzet dalen.

De bouwbedrijven zetten evenwel alles op alles om de opgelopen vertraging in te halen van zodra het beter wordt. “Ze doen alles wat ze kunnen, maar er zijn en blijven maar 24 uren in een dag. De klanten zullen dus nog een beetje meer geduld moeten hebben en we danken hen alvast voor hun begrip”, besluit Bouwunie.

De cijfers liegen er niet om. In de maand maart waren er in bijvoorbeeld Middelkerke 8 zogenaamde regendagen (bron: KMI). Dat zijn dagen met meer dan 2 uur regen per dag. In 2022 waren dat er welgeteld 0, in 2021 slechts 1 en in 2020 twee. In Zaventem waren het er in 2023 zes, in 2022 nul, in 2021 twee en in 2020 zes.

Ook meer vorstdagen

Daarnaast waren er de voorbije winter meer vorstdagen in vergelijking met de voorgaande jaren. Meer bepaald 15 dagen in Vlaanderen. In de 2021-2022 telden we er slechts twee, de winter ervoor 8 en in de winter van 2019-2020 vijf. "We zijn de voorbije jaren een beetje verwend geweest", zegt Bouwunie. "In die zin was het nu voor de bouw geen gemakkelijke winter of gemakkelijk voorjaar. Maar we moeten het ook weer niet dramatiseren. Als we verder in de tijd gaan, waren er nog veel nattere en strengere winters. En de bouw is natuurlijk ook wel één en ander gewend".