Kachels & open haarden

Tips voor veilig gebruik van Bio-ethanol Sfeerhaarden

Door foutief gebruik van vloeibare brandstoffen zoals sprititus, brandgel en bio-ethanol komen jaarlijks vele mensen met (ernstige) brandwonden in ziekenhuizen en brandwondencentra. De meeste van deze ernstige ongevallen zijn veelal te wijten aan onzorgvuldig gebruik, onachtzaamheid, incomplete gebruiksaanwijzingen en etiketten of onveilige toestellen.

Ter bescherming van de consument heeft de Stichting Kwaliteit Bio-ethanol Sfeerhaarden (SKBS) zich voor het jaar 2012 ten doel gesteld onveilige bio-ethanol sfeerhaarden te weren. Hiertoe zal regelmatig het aanbod van bio-ethanol sfeerhaarden op de markt beoordeeld worden en daar waar nodig zullen corrigerende maatregelen geëist worden eventueel via de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Daarnaast zal de SKBS regelmatig informatie verstrekken over bio-ethanol sfeerhaarden en bijbehorende producten voor een veilig gebruik door consumenten.

Met de zomer in het vooruitzicht wil de SKBS de gebuikers van bio-ethanol sfeerhaarden als volgt adviseren:
  • Kies alleen voor stabiele en veilige bio-ethanoltafelhaarden en buitenhaarden met een keurmerk zoals de DIN4734-1 norm. Een veilige haard is altijd voorzien van een deugdelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing.
  • Vul bio-ethanol reservoirs NOOIT bij indien deze nog branden of niet volledig afgekoeld zijn.
  • Gebruik alleen de door de fabrikant van een bio-ethanol sfeerhaard voorgeschreven bio-ethanol. In de gebruiksaanwijzing van een veilige haard zal een verwijzing staan naar een veilige kwaliteit bio-ethanol.
  • Bewaar de voorraad flessen bio-ethanol niet in de directe omgeving van de haard. Opslag van een beperkte hoeveelheid bio-ethanol dient bij voorkeur te geschieden op een donkere en koele plek binnenshuis
  • Gebruik bio-ethanol brandstof niet oneigenlijk zoals voor het aansteken van BBQ’s, houtvuren en dergelijke. Gebruik aanmaakblokjes.

Ook interessant