Kachels & open haarden

Vanaf 2012 alleen veilige bio-ethanol sfeerhaarden verkrijgbaar?

De Stichting Kwaliteit Bio-Ethanol Sfeerhaarden (SKBS) is met vele partijen in gesprek om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen voor haar doelstelling, namelijk: “Vanaf 2012 alleen veilige bio-ethanol sfeerhaarden op de Nederlandse markt verkrijgbaar”.
Woensdag 22 februari jl. heeft in dat kader een gesprek tussen de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de SKBS plaats gevonden. In dit kennismakingsgesprek heeft de SKBS haar motivaties en doelstelling naar de NVWA toegelicht.

De NVWA heeft positief gereageerd op het initiatief vanuit de branche, immers bio-ethanol sfeerhaarden kennen een grote populariteit en de vraag naar deze producten is sterk stijgend. Met het stijgen van de vraag neemt ook het aantal aanbieders van deze producten toe. Veel van deze (tafel)haarden worden in Azië en Oost-Europa geproduceerd waarbij de consumentenveiligheid blijkbaar van ondergeschikt belang is; dit gezien het brede aanbod van onveilige (tafel)haarden.

Naar aanleiding van het gesprek met de NVWA heeft de SKBS besloten, dit mede om haar doelstelling te kunnen bereiken, om de haar bekende informatie op het gebied van producties, (internationale) regelgeving, productontwikkeling, (consumenten)communicatie etc. in een vroeger stadium te gaan delen met de NVWA. De SKBS verwacht hierdoor eerder producten welke niet aan de (algemene) productveiligheidseisen voldoen te kunnen signaleren en van de Nederlandse markt te weren.

De SKBS vertegenwoordigt als brancheorganisatie producenten, importeurs en grote retailers welke bio-ethanol sfeerhaarden op de Nederlandse markt verkopen.
De NVWA zal, indien nodig, hierbij als onafhankelijk, transparant en controlerend orgaan van de overheid optreden.