Terras en oprit

Tips voor het maken van een dakterras

Tips voor het maken van een dakterras
Droom jij van een dakterras? Dat snappen we best. Een dakterras biedt extra leefruimte en je geniet vaak van een mooi uitzicht. Als je geen tuin hebt, is het helemaal een fijne toevoeging. Met onderstaande tips maak je van project dakterras een succes.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een plat dak nodig. Verder zitten er helaas wel een aantal haken en ogen aan het maken van een dakterras. Je hebt in Nederland in de meeste gevallen een vergunning nodig, dus informeer hier altijd even goed naar. Daarnaast moet je rekening houden met de veiligheid. Op een dak ligt valgevaar altijd op de loer. ARBOcentrum.nl biedt de cursus ‘Veilig werken op hoogte’ aan. En op ARBOwinkel.nl kun je de nodige veiligheidsartikelen vinden.

Kies de ondergrond

Een belangrijke keuze bij het creëren van je dakterras is welke ondergrond je kiest. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden. Ga je bijvoorbeeld voor stenen, hout of kunststof? Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je dit zelf gaat doen of uit handen geeft. De ene vloer is makkelijker om zelf te leggen dan de ander. Je kunt het daarna eventueel nog afmaken met een leuk vloerkleed.

Wat zet je op je dakterras?

Je kunt het inrichten van je dakterras natuurlijk zo gek maken als je wilt. Een dakterras met bijvoorbeeld een jacuzzi en barbecue klinkt natuurlijk als een droom, maar dat kan aardig in de papieren lopen.

Het belangrijkste is allereerst dat je dakterras staat en veilig is. Een goed hek is een must. Het is daarna wel zo lekker als je een paar lekkere stoelen, banken en ligbedden hebt staan, zodat je volop kunt genieten van je dakterras. Houd er rekening mee dat je niet alle meubels zomaar buiten kunt zetten, deze moeten bestendig zijn tegen alle weersomstandigheden. Ook is een parasol altijd wel handig, want het kan er in de zomer behoorlijk warm worden. Planten kunnen voor de nodige sfeer zorgen en meteen een beetje beschutting bieden. Met een paar accessoires kun je op een budgetvriendelijke manier nóg meer sfeer aan je dakterras geven. Denk aan leuke kussens en dekens. Vergeet ook de verlichting niet, zodat je ’s avonds nog steeds van je dakterras kunt genieten.

De rest kun je dan op een later moment altijd nog aanvullen. Het leukste is natuurlijk als er op je dakterras allemaal verschillende hoekjes ontstaan: één voor het eten, één voor het loungen en één voor het liggen. Dit hangt natuurlijk ook af van de ruimte die je tot je beschikking hebt: bij een kleiner dakterras zal je keuzes moeten maken. Je kunt dan ook kiezen voor multifunctionele meubels, zodat je alsnog alles op je dakterras kunt doen.

Ook interessant