Zwembaden en (zwem)vijvers

Tips om zelf een zwembad te bouwen

Een zwembad in de tuin is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt nu eenmaal een flinke investering en je hebt daarna ook nog behoorlijk wat vaste kosten. Bovendien heb je er voldoende vrije ruimte voor nodig. Maar wanneer je aan die laatste voorwaarde voldoet, is zélf een zwembad bouwen wel de ideale manier om de kosten te drukken. En geef toe, wie droomt er niet van een eigen zwembad in de achtertuin? De belangrijke aandachtspunten leest u hieronder.

Informatie verzamelen en paperassen in orde brengen

Je droomt van een zwembad in de tuin – waar begin je? Ten eerste moet je voldoende informatie vergaren over de bouw van een zwembad. Dat doe je niet enkele weken voor je begint te graven. Je hebt namelijk vaak een vergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Daarnaast zijn er veel producenten en installateurs die elk verschillende types zwembaden aanbieden. Het loont om verschillende offertes aan te vragen en die zorgvuldig te vergelijken. Tijdens deze fase bepaal je welk type zwembad het best bij jou en je gezin past. Vergelijk de verschillende materialen, plaatsingsmethoden, formaten, verwarmingsinstallaties, … Denk ook na over veiligheid en energieverbruik.

Een zwembad bouwen: wat kun je zelf aan?

Door je zwembad grotendeels zelf te graven en te bouwen, kun je flink wat besparen. Maar dan moet je natuurlijk wel zélf aan de slag gaan. Onderzoek op voorhand welke stappen je zelf of met de hulp van vrienden of familie aankunt, en welke je maar beter aan een professional overlaat. Dit zijn slechts enkele van de stappen die bij de bouw van een zwembad of zwemvijver komen kijken:
  • Graafwerken
  • Betonvloer storten
  • Metselwerken
  • Betegelen
  • Technische ruimte inrichten
  • Leidingen leggen
  • Rolluiken installeren

Eenmalige en permanente kosten

De kostprijs van een eigen zwembad is moeilijk op voorhand te bepalen. De prijzen schommelen tussen 15.000 en 60.000 euro. Minstens even belangrijk is zijn echter de permanente kosten van je zwembad. Een zwembad verbruikt water en energie en vergt regelmatig onderhoud. Vraag advies aan een expert en bereken op voorhand de vaste kosten van je project.

Ook interessant