Tips bij het bouwen van een kelder in jouw huis

Bron: Bouw & Wonen
Tips bij het bouwen van een kelder in jouw huis
Het idee om een kelder in je huis te bouwen is natuurlijk prima. Het levert meteen een zee aan extra ruimte op. Dat is al een eerste voordeel en daarnaast stijgt je woning in waarde door de uitbreiding. De meeste waarde creŽer je als je in een woonfunctie voorziet. De kelder is bovendien voor uiteenlopende doeleinden geschikt te maken. Bijvoorbeeld als hobbyruimte, speelplek voor je kinderen of als opslagruimte. Ben jij van plan om een kelder in je huis te bouwen dan zijn er een aantal belangrijkste aandachtspunten. Bijvoorbeeld als het gaat om de fundering net als om de ventilatie en isolatie.

Check de fundering

Het is bij het bouwen van een kelder in je huis eerst van belang om de fundering van je woning te controleren. Deze moet namelijk goed zijn wil je er een kelder onder bouwen. Blijkt dat de fundering niet helemaal goed is? In dat geval heb je de mogelijkheid om beide zaken tegelijk aan te pakken. Verder is het handig om goed na te denken over de entree van de kelder. Wil je de entree aan de voorzijde of aan de achterkant van je huis? Denk daarbij ook aan de veiligheid in verband met een vluchtroute naar buiten.

Zorg voor ventilatie en isolatie

Het is altijd belangrijk om verschillende ruimtes in je huis te ventileren. Dat geldt dus ook voor een kelder. Deze ruimte creŽer je onder je woning en daar is doorgaans geen sprake van natuurlijke ventilatie. Daarom is het aan te raden om ventilatieroosters toe te passen. Voor wat betreft de isolatie geldt dat het belangrijk is om je kelder tegen kou te isoleren. Het gaat dan onder meer om de isolatie van muren, maar ook om vloerisolatie. Laat je de vloerisolatie na dan is de kans groot dat je hinder ondervindt van contactgeluiden.

Maak je kelder waterdicht

Een kelder heeft door de locatie onder je woning altijd meer kans op wateroverlast. Bijvoorbeeld door noodweer met aanhoudende en hevige regenbuien. Het is dus belangrijk om je kelder waterdicht te maken. Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, kies dan voor een waterpomp bestellen. Indien er water in je kelder komt te staan, is dat met een dompelpomp gemakkelijk weg te pompen. Let bij een dompelpomp online kopen wel op specifieke eigenschappen, zoals de capaciteit. Er zijn waterpompen die als vaste installatie te plaatsen zijn in je kelder en automatisch in werking treden indien er zich wateroverlast voordoet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo