Het oplossen van een vochtige kelder doe je zo

  BE   12 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Het oplossen van een vochtige kelder doe je zo
Een veel voorkomend probleem in Vlaamse woningen is een vochtige kelder. Ondanks dat je hoogstwaarschijnlijk niet vaak in de kelder bent, heeft een vochtige kelder wel invloed op jouw gezondheid en je woning. In dit artikel zal je alles te weten komen over de oorzaak van een vochtige kelder en hoe je dit verhelpt.

Oorzaak van een vochtige kelder

Een vochtige kelder kan via een paar redenen ontstaan. In een kelder is er tekort aan frisse lucht. Dat komt doordat een kelder vaak niet goed geventileerd wordt omdat het meestal geen ramen of deuren heeft die naar buiten leiden. Daarnaast kan er via de kelder ook grondvocht binnendringen. De muren staan direct in contact met de grond, hierdoor kan grondvocht via zwakke plekken in de wanden en vloeren naar binnen trekken. Daarnaast kan een vochtige kelder ook ontstaan door een lekkage bij een leiding of aansluiting. Het is dus belangrijk om hier direct iets aan te doen.

Hoe herken ik een vochtige kelder?

Een vochtprobleem in huis wordt vaak veroorzaakt door een vochtige kelder. Het is daarom belangrijk om een vochtige kelder te kunnen herkennen wanneer jij op onderzoek uitgaat. Een vochtige kelder kan je herkennen aan een muffe geur, waterplassen op de vloer, vorming van zwammen en schimmels, een vochtige lucht, ringvormige vlekken op de muur, afwerklagen die loslaten en muurverf wat schilfert of afbladdert. Wanneer je ťťn van deze symptomen herkent is het belangrijk om direct een specialist in te schakelen.

Hoe kan ik een vochtige kelder verhelpen?

Wanneer je alleen last hebt van een muffe geur kunnen natuurlijke luchtverfrissers al helpen. Het beste middel om alle problemen in ťťn keer te verhelpen is kelderdichting. Zo bestrijd je de nodige vochtproblemen en voorkom je een hoop extra kosten. Wanneer je ervoor kiest om er niks aan te doen kan het schadelijk zijn voor je gezondheid en jouw woning. Vocht in je woning veroorzaakt schimmels die erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast kan vocht in sommige gevallen jouw woning zo doen aantasten dat het onbewoonbaar verklaard wordt.

Hoe nu verder?

Door offertes te vergelijken via Solvari kom je in contact met ťťn tot vijf specialisten bij jou uit de regio. Deze geven jou geheel gratis en vrijblijvend advies over het verhelpen van jouw vochtige kelder.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo