Opstijgend vocht: de oorzaken, gevolgen en oplossing

  BE   5 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
Opstijgend vocht: de oorzaken, gevolgen en oplossing
Een van de meest voorkomende vochtproblemen die Vlamingen ondervinden, is opstijgend vocht. Opstijgend vocht is, zoals de naam al verklapt, stijgend vocht. Vocht trekt in je muren en baant zich als het ware een weg naar boven. In dit artikel worden de oorzaken, gevolgen en manier om opstijgend vocht op te lossen besproken.

Oorzaak opstijgend vocht

Opstijgend vocht in vocht dat in je muren trekt en als het ware ‘omhoog klimt’. Vaak begint opstijgend vocht door vocht dat via de kelder de muren intrekt. Als een waterkering ontbreekt of het grondwaterpeil relatief hoog is en in contact kan komen met materialen die luchtbellen bevatten, kan vocht optrekken in jouw muren en zorgen voor vervelend opstijgend vocht.

Hoe herken je opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan je op verschillende manieren herkennen. Zo zie je waarschijnlijk vochtplekken of schimmels laag op de muur, ruik je mogelijk een muffe geur of bladdert bijvoorbeeld verf of stucwerk van je muur af. Zodra deze symptomen ruik- of zichtbaar zijn, is het verstandig om dit meteen op te lossen. Wanneer je ervoor kiest om niet in te grijpen, kan je te maken krijgen met verschillende nare gevolgen.De gevolgen van opstijgend vocht

Bij nare gevolgen van opstijgend vocht kan je denken aan schade aan je woning en vooral schade aan je gezondheid. Beide gevallen zorgen voor een ongezonde woonomgeving

Door opstijgend vocht kan je last ondervinden van een benauwd gevoel, maar ook van ademhalingsproblemen, allergieën, hoestbuien en zelfs longontstekingen. Schimmel is hier vooral de oorzaak van, maar het kan ook door vochtplekken worden veroorzaakt.

Daarnaast kan vocht dat opstijgt in jouw muren vrijwel alles aantasten in je woning. Zo kunnen er vochtige en lelijke plekken, scheuren in jouw muur en schimmels ontstaan. Tevens kan het vocht overslaan in meubels, wat erg vervelend kan zijn. In het ergste geval kan je woning onbewoonbaar worden door de gevolgen van opstijgend vocht. Het is dan ook belangrijk om vochtproblemen in jouw woning zoals opstijgend vocht snel te bestrijden.

Oplossing opstijgend vocht

Je kan (opstijgend) vocht in jouw woning laten bestrijden door een vochtbestrijder. Een vochtbestrijder heeft de juiste kennis, ervaring en deskundigheid om het gehele vochtprobleem te verhelpen. In het geval van opstijgend vocht zal de vochtbestrijder er waarschijnlijk voor kiezen om jouw muren te injecteren. Hierbij wordt ervoor gezorgd, door het injecteren van vochtwerende middelen, dat water niet meer omhoog kan trekken in je muren.

Meer informatie over vochtproblemen

Alhoewel opstijgend vocht het meest voorkomend vochtprobleem is onder Vlamingen, zijn er ook andere vochtproblemen waar Vlamingen mee te maken hebben. Zo ondervinden veel huiseigenaren last van een vochtige kelder, maar ook van schimmelvorming en bijvoorbeeld doorslaand vocht. Lees meer over deze vochtproblemen, vergelijk gratis vochtbestrijding offertes om de beste keuze te kunnen maken, en begin met het bestrijden van vocht door een vochtbestrijder. Hierdoor kan je streven naar een gezonde leefomgeving.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo