Duurzaam Bouwen

Tijdspad van verstrenging EPB-regelgeving vastgelegd

Op 17 december gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet en -besluit dat het verstrengingspad voor de EPB-regelgeving in Vlaanderen vastlegt. Zo zullen nieuwbouwwoningen in 2012 een E-peil moeten halen van 70. In 2014 is er opnieuw een verstrenging, waarbij woning maximaal een E-peil mogen halen van 60. Dit betekent dat deze zowat een kwart energiezuiniger zullen moeten zijn dan woningen die vandaag gebouwd worden conform de minimumeisen van de huidige EPB-eisen. Het E-peil is namelijk een maat voor de energiezuinigheid van een woning. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met de mate waarin ze geïsoleerd is, maar ook met de energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie, sanitaire installaties, het ventilatiesysteem. Ook de manier waarop oververhitting wordt ingeperkt zit hierin mee vervat. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning. Vandaag mag dit E-peil maximaal E80 bedragen.

Daarnaast worden ook de specifieke eisen op vlak van thermische isolatie strenger in de toekomst. Zo zullen nieuwbouwwoningen in 2012 al een maximaal K-peil van 40 mogen hebben, in plaats van het huidige maximale K45-peil. Het K-peil is een maat voor de isolatiegraad van een woning. Hoe lager het K-peil, hoe beter een woning geïsoleerd is.

Verder zullen ook de isolatie-eisen van specifieke bouwonderdelen strenger worden. Dit is niet alleen van belang in nieuwbouwwoningen, maar heeft ook zijn invloed bij renovaties. Ook daar gelden deze eisen namelijk indien het gaat om verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunningsplicht of een meldingsplicht bestaat.

Bovendien komt er een nieuwe EPB-eis voor woongebouwen vanaf 2012, namelijk het beperken van de netto-energiebehoefte voor verwarming. De netto-energiebehoefte voor verwarming van een woning mag vanaf 1 januari 2012 niet hoger zijn dan 70 kWh/m². Met deze bijkomende eis wil de overheid er voor zorgen dat in de eerste plaats gefocust wordt op het beperken van de energie-behoefte. Dat kan door beter te isoleren, luchtdicht te bouwen en warmtewinsten optimaal te benutten.

Deze verstrengingen zijn nog maar een eerste stap. Tegen 2021 zullen alle nieuwbouwwoningen namelijk bijnanulenergiewoningen moeten zijn. Dit betekent dat ze heel weinig energie zullen nodig hebben. Bovendien zal de energie die toch nog nodig is, grotendeels moeten gecompenseerd worden door de productie van hernieuwbare energie. Dat is namelijk verplicht door de Europese richtlijn in verband met EnergiePrestaties van Gebouwen. Ook voor bestaande woningen zullen in 2020 eisen opgelegd worden op vlak van energieprestaties. Zo zal iedere Vlaamse woning tegen dan moeten beschikken over dakisolatie, dubbele beglazing en een efficiënte verwarmingsinstallatie.

Door nu al enkele tussentijdse verstrengingen vast te leggen, kunnen bouwbedrijven zich al voorbereiden op de energieprestatie-eisen die over 10 jaar zullen gelden. Het laat hen toe hier nu al de nodige opleidingen voor te volgen en zich te bekwamen in het energiezuiniger bouwen dan wat vandaag de norm is. Bouwunie zal haar leden hierin ondersteunen, opdat zij klaar zouden zijn voor deze verder evolutie.

Ook kandidaat-(ver)bouwers kunnen hierdoor beter inschatten wat de toekomst brengt. Wie vandaag maar net aan de huidige energieprestatie-eisen voldoet, zal in de nabije toekomst namelijk al gauw een verouderde woning hebben. Wie vandaag bouw- of verbouwplannen heeft, kan dit dus best al mee in overweging nemen, om later niet voor verrassingen te komen staan.

Bouwbedrijven die nu al actief zijn in energiezuinig (ver)bouwen, kunnen kandidaat-(ver)bouwers bijstaan met raad én daad bij de verwezenlijking van hun plannen. Coördinaten van bouwbedrijven die vandaag al op deze markt actief zijn, vind je terug op www.bouwunie-duurzaambouwen.be, in de rubriek ‘Duurzaam bouwers’.