Architectuur

Tijdloze woning van Steven De Jaeghere op Mijn Huis Mijn Architect

Het komende weekend krijgen tal van geïnteresseerden op Mijn Huis Mijn Architect de kans om allerlei nieuwe, gerenoveerde of verbouwde woningen te bezoeken. Per provincie zullen x aantal eigenaars hun huizen openstellen voor al wie zich wil laven aan moderne en inspirerende residentiële architectuur. Architectura blikt alvast vooruit en werpt z’n schijnwerpers op een ééngezinswoning van Steven De Jaeghere in Drongen.

Verspringende hoogtes

Aanvankelijk stond De Jaeghere echter voor een moeilijke opdracht. Hij werd als ingenieur-architect namelijk geconfronteerd met een typische, weinig opvallende verkaveling. Via een subtiele inplanting en een bestudeerde vormgeving wist hij de woning toch een sterke identiteit te geven. Een voorbeeld hiervan is de patio waarmee hij de hoogtes en de volumes van de woning laat verspringen. Deze liet hem toe om aan te sluiten bij de variabele bouwlijnen van de twee naburige woningen, waardoor de woning zonder al te veel problemen ingepast kon worden in het globale straatbeeld.

De woning bestaat langs de buitenkant uit wit geschilderde gevelsteen en is in feite een monoliet met insnijdingen. De patio, die toegankelijk is via een inham aan de rechterzijde van het volume, wordt er in het centrale gedeelte uitgelicht. Hij scheidt het dienstgedeelte aan de straatzijde van het woongedeelte aan de tuinzijde. Een verbindingsgedeelte naar het hogere woonvolume overdekt de inkomhal met voordeur die uitloopt op de patio. Het strakke lijnenspel komt er volledig tot uiting en zorgt voor een gevoel van rust. Z’n buitenbevloering in gevlamde basalt loopt langsheen de woning verder naar de tuin en vloeit daar over in het terras. Grote raampartijen leggen de link naar de inkomhal en het thuisbureau.

Lees verder op Architectura.be