Architectuur

Tijdelijk 'opblaasbaar' granaatpaviljoen

Een tijdelijk, opblaasbaar cultureel centrum, gemaakt van plastic. Dat is het winnende ontwerp ‘Grenade’ van de Pfff Inflatable Architecture Competition, georganiseerd door CityVision en Farm in Rome. De Franse architecten Emmanuel Sitbon en Selma Feriani (Sitbon Architectes) maakten het ontwerp van het paviljoen.

In het paviljoen worden verschillende kunstexposities getoond en lezingen gegeven. Het tijdelijk centrum kan door zijn constructie eenvoudig worden verplaatst naar andere steden. Enig aandachtspunt is wel dat er rekening moet worden gehouden met de winddruk die op een bepaalde plek in een plaats op het paviljoen wordt uitgeoefend.

De druk van de wind wordt bepaald door diens snelheid. Volgens de architecten blijft het paviljoen in elk geval staan bij windsnelheden van zestig tot zeventig kilometer per uur. De dubbele bodem van het bouwwerk wordt verzwaard met zand, om verschuiving van het paviljoen te voorkomen. Door de textuur van de gevels van het complex wordt lucht en daglicht doorgelaten.

Het is niet bekend wanneer het paviljoen wordt gerealiseerd.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl