Energie

Thuisbatterij is een lucratieve duurzaamheidsinvestering

Thuisbatterij is een lucratieve duurzaamheidsinvestering
Begin deze week introduceerde Frank Energie, dé aanbieder van dynamische en groene energie in Nederland, zijn nieuwe dienst "slim stroom handelen". Frank Energie is hiervoor een samenwerking aangegaan met de drie gerenommeerde Nederlandse thuisbatterijleveranciers: Bliq, Sessy en Accuselect. Bestaande en nieuwe klanten van Frank Energie krijgen de keuze uit diverse thuisbatterijen van deze leveranciers in combinatie met een dynamisch contract van Frank Energie. De thuisbatterij werkt vervolgens als handelsmachine waardoor het huishouden automatisch verzekerd is van het allerbeste rendement.

Geen lock-in maar vrije keuze

In tegenstelling tot andere leveranciers werkt Frank Energie met een 'open systeem'. De consument krijgt een ruime keuze tussen verschillende batterijmerken en -types die passen bij zijn huishouden en zit niet gedurende de levensduur vast aan een energiecontract met Frank Energie. Op dit moment kan het volledige assortiment thuisbatterijen van Bliq, Sessy en Accuselect door Frank worden ingezet voor onbalanshandel. Deze experts in energieopslag hebben jarenlange ervaring in de verkoop en installatie van thuisbatterijen in Nederland en België. Samen met deze partners heeft Frank de thuisbatterij toegankelijk en financieel aantrekkelijk gemaakt voor een groot publiek. Zo gaat de energierekening drastisch omlaag en wordt een thuisbatterij economisch interessant.

Batterij als slimme handelaar op onbalansmarkt

Consumenten kunnen bij aanschaf gebruik maken van belastingvoordeel, zoals btw aftrek en nu dus ook de batterij inzetten als handelsmachine op de onbalansmarkt. Op die markt krijgen leveranciers een vergoeding als zij bijdragen aan het in balans brengen van het landelijke stroomnet. Een slimme thuisbatterij met onbalanshandel kan zo goedkoop opgeslagen energie teruggeven aan het stroomnet, op het moment dat daar urgente behoefte aan is en prijzen hoog zijn. Zo helpt de consument met een thuisbatterij zijn eigen portemonnee, maar draagt ook bij aan balans op het stroomnet, wat op termijn ook congestie zal oplossen. Dat is goed voor onze economie en de energietransitie. Goedkoper en groener dus. De terugverdientijd van een thuisbatterij wordt, afgaande op de huidige marktomstandigheden, ingeschat op zo'n vier tot zeven jaar.

Hans van der Woude (CEO Frank Energie), Vincent Klomp (CEO Bliq), Roeland Nagel (CEO Sessy) en Paul Schellekens (CEO Accuselect) : "We zijn trots op wat we hier neerzetten. Door met je thuisbatterij te handelen op onbalans verlaag je je energierekening drastisch én draag je bij aan de energietransitie. Denk aan wat dit betekent voor ontwikkelaars die een nieuwe woonwijk aan willen sluiten op het net. Vraagt de netbeheerder je niet af te nemen tussen 18:00 en 22:00? Dan regelen wij dat straks via de congestiemarkt. En wel op zo'n manier dat onze klanten daaraan verdienen."