Verbouwen

Dit zijn de renovatie- en bouwtrends volgens Bobex

Dit zijn de renovatie- en bouwtrends volgens Bobex
Bobex heeft de evolutie van de offerte-aanvragen (via het Bobex-platform) in 2023 geanalyseerd en maakt een balans op van de tendensen in de bouw- en renovatiesector. Bobex is een website om offertes van bouw- en renovatiebedrijven te vergelijken. Komt het huidige lage consumentenvertrouwen vandaag tot uiting in de bouwsector? In welke bouwsectoren zal de impact het grootst zijn? Een stand van zaken en een vooruitblik op 2024.

Warmtepompen zijn nog steeds in opmars

Al in 2022 ontdekte de Belg massaal de voordelen van warmtepompen. En ook in 2023 is de warmtepompsector de grote winnaar met een stijging van 43% in Vlaanderen. In het zuiden van het land zijn er indrukwekkende groeicijfers te zien van maar liefst 76%. Lucht-luchtwarmtepompen waren het meest populair, goed voor meer dan de helft (56%) van de verkochte exemplaren. Ze worden gevolgd door lucht-waterwarmtepompen met 39%. Die zijn wat minder duur dan het eerste type, en vooral populair bij nieuwbouw of complete renovaties. Water-water (hydrothermische) en bodemwater (geothermische) warmtepompen kennen momenteel nog een beperkte vraag.

De populariteit van warmtepompen toont een interesse van de consument om over te stappen naar groenere verwarmingsoplossingen. We kunnen verwachten dat de populariteit zich in 2024 zal verderzetten dankzij de verlengde btw-verlaging naar 6% in woningen jonger dan 10 jaar.

Vraag naar zonnepanelen aanzienlijk gedaald

De grootste daling in 2023 ligt bij de vraag naar zonnepanelen. Vooral in Vlaanderen zien we een daling ten opzichte van 2022 (-33%). Maar ook het Waalse gewest blijft niet gespaard met een daling van 13%. Deze daling kan deels verklaard worden door het feit dat de regio’s minder financiële steun bieden voor de installatie van zonnepanelen. Hoewel in 2023 een recordaantal zonnepanelen werd geïnstalleerd, gaat dit waarschijnlijk voornamelijk over aankopen uit 2022 die pas later effectief werden geplaatst en gekeurd. Het jaar 2024 belooft opnieuw een uitdaging te worden voor deze sector na het afschaffen van de premie in Vlaanderen, het einde van de terugdraaiende teller in Wallonië en de btw-verhoging in heel België. Wat betreft laadpalen en thuisbatterijen bleef de vraag redelijk stabiel vergeleken met 2022. ​

Vochtbestrijding blijft stabiel

Ook al viel er in de zomer en het najaar van 2023 meer regen dan gemiddeld, toch bleef de vraag naar vochtbehandeling stabiel, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

Isoleren was geen prioriteit

Ondanks de vele mogelijke financiële steun, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, zijn de aanvragen voor isolatiewerken in België gedaald. Er kwam een daling bij dakisolatie van 18% in Vlaanderen en 14% in Wallonië. Muurisolatie daalde in Vlaanderen ook (-22%), maar bleef in Wallonië stabiel. De Belgen isoleerden hun woning in 2022 aanzienlijk en isolatie kwam in de lift. Er waren grote stijgingen van spouwmuurisolatie (+ 86%) en dakisolatie (+ 91%). Het lijkt erop dat ze in 2023 een kleine pauze namen.

Meer vraag naar dakwerken

Belgen blijven investeren in dakwerken, de vraag steeg zowel in Vlaanderen (+7%) als aan Franstalige zijde (+12%). Een goed geïsoleerd dak opent mogelijks de deur naar meer isolatieprojecten. Dit kan een goede voorbode zijn voor 2024. ​

Ramen en deuren krijgen klappen

In Vlaanderen daalden aanvragen voor ramen en deuren lichtjes met 11%. In het noorden van het land bleef de vraag stabieler (+4%). Het makkelijker kunnen aanvragen van premies voor ramen en deuren in Wallonië kan verklaren waarom de sector hier minder benadeeld werd.

Veranda’s, badkamers en gevelwerken waren populair in 2023

De energiecrisis in 2022 had een positieve invloed op duurzame sectoren, maar verlaagde de vraag naar andere bouw – en renovatieprojecten. In 2023 zien we dat de Belg opnieuw gaat investeren in esthetische projecten. Veranda’s noteerden in Vlaanderen een stijging van de vraag (+14%). Ze vormen een perfecte oplossing die de Vlaming heeft weten te verleiden: genieten van zomerse temperaturen terwijl je toch beschermd bent van de regen. Ook badkamers krijgen opnieuw een centrale rol in het leven van de Belgen. Er kwam een stijging van zo’n 17%. Deze groei is voornamelijk te danken aan de verhoogde populariteit in Vlaanderen (+27%). Gevelwerken waren dan weer voornamelijk in Wallonië populair. Daar zagen ze een groei van 12%.

Offerteplatform Bobex doet het goed

Ondanks een algemene daling op de markt meldt Bobex voor het vierde jaar op rij een groei, met dit jaar een indrukwekkende toename van 38% in inkomsten. Deze prestatie is toe te schrijven aan de aanzienlijke vraag van bouwbedrijven, die actief op zoek gaan naar nieuwe klanten. De bedrijven zoeken meer dan ooit naar projecten, en zijn bereid hier meer voor te betalen. Dit leidt tot een stijging van de prijzen. Er is een afname bij de vraag van consumenten in bepaalde categorieën, maar de wil om te investeren in bouw en renovatiewerken blijft sterk aanwezig bij de Belgen. Zelfs in tijden van crisis.

Diverse vaardigheden: de sleutel tot succes in 2024

Bobex fungeert als tussenpersoon tussen consumenten en bedrijven. De vraag blijft hoog in vele sectoren en particulieren zijn steeds vastberadener een perfecte match te vinden. Hier ligt de toegevoegde waarde van Bobex: het biedt de mogelijkheid om aanbiedingen van bedrijven te vergelijken, zowel op economisch vlak als niet-economisch.

Dit jaar zal voor de bouwsector ongetwijfeld gekenmerkt worden door een groeiende behoefte aan diversiteit. Meer dan ooit zullen bedrijven zichzelf moeten heruitvinden en nieuwe vaardigheden leren. Ondernemers uit de bouwsector hebben er, bijvoorbeeld door de forse daling van de vraag naar zonnepanelen, alle belang bij om meerdere diensten te kunnen aanbieden. Bobex, genomineerd voor de prestigieuze Trends Gazellen 2024, is hier de ideale partner om op de hoogte te blijven van alle veranderingen binnen de bouw- en renovatiesector.

Ook interessant