Thuis Best verwarmt woning met ijs in Herent

7 maart 2014 Bron: Marchetta
Warmtepompen hebben de laatste jaren hun plek op de markt stevig veroverd. De verwarmingstechnologie is niet alleen bijzonder energie-efficiŽnt, maar ook nog eens milieuvriendelijk door gebruik te maken van natuurlijke warmtebronnen zoals de omgevingslucht, het grondwater en de grond. Thuis Best woningbouw gaat nu in primeur een nieuwe kijkwoning verwarmen met de nieuwste technologie: de warmtepomp met ijsreservoir.

Twee nieuwe kijkwoningen met de nieuwste verwarmingstechnieken

De Marchetta bouwgroep was enkele jaren geleden al het eerste bedrijf in BelgiŽ dat warmtepompen integreerde in haar nieuwe woningen. Die pioniersrol blijft het bedrijf nu waar maken met de toepassing van het ijsreservoir. In Herent bouwt Thuis Best woningbouw - onderdeel van de Marchetta bouwgroep - momenteel aan twee laagenergiewoningen met de nieuwste verwarmingstechnieken. Eťn ervan is een passiefwoning die verwarmd wordt met een warmtepomp met naverwarming via het ventilatiesysteem. De andere is een laagenergiewoning waar de gloednieuwe Viessmann warmtepomp met ijsreservoir zorgt voor de verwarmingsbehoeften. Op 15 maart 2014 openen deze kijkwoningen officieel hun deuren. Je kan dan met je eigen ogen de nieuwste verwarmingstechnieken vergelijken en ons vakmanschap live in actie zien.

Toepasbaar op elke nieuwe woning

Warmtepompen werken vandaag meestal met verticale diepteboringen tot wel 80 meter diep. Dit vergt meestal een vergunning en kan enkel bij een geschikte ondergrond. Thuis Best biedt nu samen met Viessmann een oplossing die op elke nieuwe woning kan worden toegepast. Het ijsreservoir - een grote ton gevuld met water met daarin een warmtewisselaar buizenstelsel - wordt slechts een 3 ŗ 4 meter diep ingegraven. Je hebt geen vergunning nodig en de ton kan in elke ondergrond geplaatst worden. Het kostenplaatje komt overeen met een klassieke diepteboring. Een verschil met de huidige warmtepompen is dat er ook een bijkomende installatie op het dak van de woning wordt geplaatst om warmte uit de omgevingslucht en de zonnestralen te halen.

Het ijsreservoir-principe

Een ijsreservoir is een technisch huzarenstukje maar in principe een eenvoudige en ingenieuze oplossing om een woning te verwarmen. De warmte uit de omgevingslucht, de zon en de grond wordt opgeslagen in het reservoir en die geeft de energie op zijn beurt af aan het verwarmingssysteem van de woning. Wanneer het toestel de warmte aan het water onttrekt, zal het eerst een beroep doen op de warmte die de zonnecollector opvangt via de zon en de lucht. Naarmate de buitentemperatuur daalt zal er meer beroep gedaan worden op de warmte uit het water in de ton. Zakken de buitentemperaturen onder nul, dan gaat het water rond het warmtewisselaar buizenstelsel in het ijsreservoir stilaan bevriezen. Wist je dat ťťn liter water tot ijs omvormen, evenveel warmte vrijgeeft als er nodig is om ťťn liter water tot tachtig graden celsius op te warmen? De energie die opgewekt wordt door de ijsvorming in het reservoir, wordt door de warmtepomp gebruikt om de woning te verwarmen. Je hebt dus het hele jaar door een constante warmtebron. Een bijkomende condensatieketel om in de winter de woning extra te verwarmen is dus niet nodig.

>

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo