Nieuwbouw

Terwijl verkoop vastgoed floreert, krijgt nieuwbouw rake klappen

Terwijl verkoop vastgoed floreert, krijgt nieuwbouw rake klappen
De Confederatie Bouw bevestigt de bevindingen van het onderzoek dat de mobiele bank N26 voerde in ons land en dat vaststelde dat 2/3de van de Belgen belangrijke beslissingen, zoals de bouw van een huis, uitstellen als gevolg van de coronacrisis. De secundaire vastgoedmarkt mag het dan wel nog goed doen, de primaire bouwmarkt is grotendeels stilgevallen. “Onze sector heeft dringend een impuls nodig door de btw op nieuwbouw tijdelijk te verlagen en de btw van 6% op hernieuwbouw te veralgemenen naar heel het land”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Uit cijfers van Fednot, de federatie van notarissen, blijkt dat de verkoop van vastgoed ‘boomde’ tijdens de zomermaanden. Die cijfers staan in schril contrast met de bouw van nieuwe woningen. Nieuwbouw krijgt sinds het begin van de coronacrisis stevige klappen. Niet onlogisch, Belgen blijken belangrijke beslissingen, zoals de bouw van een huis, uit te stellen, zo blijkt uit onderzoek van de Duitse mobiele bank N26.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Onze sector heeft nu vooral nood aan snel ingevoerde maatregelen die de vraag stimuleren. Investeringen in nieuwbouw, maar ook renovatie, sloop en heropbouw en sociale huisvesting moeten worden aangemoedigd. Bedoeling is om nu zo snel mogelijk het vertrouwen te herstellen en een klimaat te creëren zodat men opnieuw durft te investeren.”

De Confederatie Bouw pleit daarom voor een tijdelijke verlaging van de btw op nieuwbouw voor een schijf aan werken van 60.000 euro (met een beperking van de oppervlakte tot 190 m² voor eengezinswoningen en 100 m² voor appartementen). Een variant op deze maatregel werd ook ingevoerd tijdens de financiële crisis van 2008 en zorgde ervoor dat ons land niet te zwaar wegzonk in die crisis. Op zich niet verbazend, want als het in de bouw goed gaat, gaat het overal goed. Bovendien voldoet een nieuwe woning aan de strengste eisen qua energie-efficiëntie.

Om de hernieuwbouw te stimuleren, vraagt de Confederatie Bouw de 6% btw op sloop-heropbouw die nu in 32 stedelijke gebieden geldt, uit te breiden naar heel het land. Daarnaast wil de sectororganisatie ook dat deze maatregel wordt uitgebreid tot de aankoop van woningen die na sloop worden gebouwd. Daardoor zouden consumenten niet meer sowieso voor renovatie kiezen omdat sloop en heropbouw hen nu te duur uitkomt qua btw.

“Indien het de partijvoorzitters menens is om van woningen energie-efficiënt te helpen maken een speerpunt te maken in het komend federaal (en ook regionaal) beleid, zijn beide maatregelen een must”, aldus nog Robert de Mûelenaere.

Ook interessant