Tentoonstelling en digitale publicatie over zes hotspots in Amsterdam

  NL   27 november 2017 Bron: ARCAM
Tentoonstelling en digitale publicatie over zes hotspots in Amsterdam
Het afgelopen jaar bracht Architectuurcentrum Amsterdam meer dan 60 professionals bijeen voor een ambitieuze reeks ontwerpstudio’s. Onder het motto ‘Versnellen – Vertragen’ onderzochten zij in teams de uitdagingen, beperkingen en mogelijkheden van zes hotspots in Amsterdam.
Het resultaat is te bezichtigen in de tentoonstelling Speed Up / Slow Down – Redesigning Amsterdam die op 15 december opent in Architectuurcentrum Amsterdam. De tentoonstelling gaat gepaard met de lancering van een digitale publicatie die het proces en de resultaten uitgebreid toelicht.

Ontwerpstudio’s

Van mei tot en met december 2017 fungeerde Architectuurcentrum Amsterdam zesmaal als architectonische denktank van de stad. De ontwerpstudio’s zijn niet alleen een middel om te reageren op de groei(-stuipen) van de stad, maar ook een pleidooi voor dialoog op het gebied van stadsontwikkeling en -ontwerp. Ieder team kreeg twee dagen de tijd om te reageren op een opmerkelijk gebied in de stad. Deelnemers zijn experts vanuit verschillende professionele invalshoeken: van ontwerper tot corporatie, van kunstenaar tot investeerder. Door ideeën over en weer te delen ontstaat een frisse blik op de vraagstukken waar Amsterdam als stad in versnelde ontwikkeling mee worstelt.

Zes locaties

De ontwerpstudio’s richten zich op zes onderzoekslocaties die van bijzondere waarde zijn in het huidige ontwikkelklimaat of die een buitengewone uitdaging vormen: het Oosterdok, Sloterdijk, Zuidoost, Hamerkwartier, IJburg II en de Zaanstraat. Elk van deze locaties vertegenwoordigt een specifieke ontwerpvraag. Zo draait het bij IJburg II met name om duurzaamheid en bij Zuidoost om de binding met de rest van de stad. De resultaten samen laten zich echter bovenal lezen als een pleidooi voor het behoud van de menselijke maat, het creëren van verbondenheid op verschillende niveaus, het belang van hoogwaardige openbare ruimte en het in stand houden van diversiteit in de stad.

Tentoonstelling

De tentoonstelling biedt een beknopt overzicht van de resultaten. De expositie presenteert een selectie van schetsen, foto’s, en video’s op tekentafels, zodat het creatieve proces invoelbaar wordt gemaakt. De expositie prikkelt de bezoeker ook om zelf te reflecteren op de stad. Hoe ontwikkelt deze zich de komende jaren, en wat is er mogelijk wanneer we zoeken naar gezamenlijke oplossingen?

Publicatie

De resultaten van de ontwerpstudio’s worden gebundeld in een digitale publicatie. De website ontwerpstudio.arcam.nl biedt per gebied inzicht in de historische en huidige context, de deelnemers, het ontwerpproces en het eindresultaat. De publicatie is een aanjager voor discussie of reflectie op de stad – niet alleen voor ontwerpers, maar ook voor beleidsmakers, ondernemers en bewoners.

Opening

Op vrijdag 15 december om 17.00 uur gaat de feestelijke opening van de tentoonstelling samen met de lancering van de digitale publicatie.

Peter van Assche, studioleider van ontwerpstudio Oosterdok, licht samen met ondernemer Felix Guttmann toe hoe de resultaten van ontwerpstudio Oosterdok verder worden gebracht. Daarnaast reflecteert Peter Defesche, Architect in Residence van Architectuurcentrum Amsterdam, op de ontwerpstudio’s in een gesproken column.

Tentoonstelling Speed Up / SLow Down: Redesigning Amsterdam

15 december 2017 t/m 18 februari
Architectuurcentrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600
din-zon, 13-17 uur
Gratis entree
www.arcam.nl


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo