Architectuur

Een Vrijheidsbeeld voor Amsterdam op de kop van Java Eiland

Een Vrijheidsbeeld voor Amsterdam op de kop van Java Eiland
Equilibrium, Elena Staskute, Academie van Bouwkunst, 2017
Architectuurcentrum Amsterdam toont deze zomer tien ontwerpvoorstellen voor een Vrijheidsbeeld op de kop van Java Eiland door studenten van de Academie van Bouwkunst. Dit voorstel voor een nieuw cultureel icoon kan één van de oplossingen zijn om spreiding van het toerisme te bevorderen.

Amsterdam staat de komende jaren voor een aanzienlijke uitdaging. Het aantal bewoners en bezoekers stijgt en dat legt een steeds grotere druk op het gebruik, de inrichting en de beleving van de openbare ruimte in de stad. Gelijktijdig met het adviesrapport ‘De stad is nooit af’ waarin de Amsterdamse Kunstraad voorstelt om nieuwe culturele iconen buiten de ring van Amsterdam te hebben, presenteert Architectuurcentrum Amsterdam in samenwerking met de Academie van Bouwkunst tien ontwerpvoorstellen voor een Vrijheidsbeeld op de kop van Java Eiland.

Maar liefst 45 studenten van de Academie van Bouwkunst hebben zich gestort op de opdracht om een Vrijheidsbeeld voor Amsterdam te ontwerpen met een praktisch en ideëel doel. Zo biedt het een plek buiten het centrum waar gerecreëerd kan worden om spreiding van het toerisme te bevorderen. Daarnaast is het Vrijheidsbeeld Amsterdam een baken van vrijheid op een cultureel-historische plek die informatie biedt over de hoofdstad en de gemêleerde bevolking door de eeuwen heen. Dit in een tijd waarin onverdraagzaamheid in de stad toeneemt.

Architectuurcentrum Amsterdam toont deze zomer een selectie van tien zeer diverse maquettes. Met de verklanking van het begrip vrijheid in een muziekstuk gecomponeerd door een student van het Conservatorium Amsterdam en de uitwerking van één van de ontwerpen in een financierings- en verdienmodel door twee studenten van de Hoge School van Amsterdam Bedrijfseconomie, vormt dit project een Gesamtkunstwerk. Door deze unieke samenwerking wil het project een serieuze stap zetten in de richting van een toekomstig Vrijheidsbeeld voor Amsterdam. De hoop leeft dat de expositie de gemeente en ontwikkelaars op inspirerende gedachten zal brengen tot eventuele realisatie.

De deelnemende studenten van de Academie van Bouwkunst zijn:

Boukje Bågel, Esther Bentvelsen, Alex Berkmann, Stephanie Dullemen, Koen Karst, Philip Lyaruu, Matteo Paris, Elena Staskute, Flavius Ventel en Piero Vidoni.

Vrijheidsbeeld Amsterdam

Tentoonstellig: 11 juli t/m 20 augustus 2017
Opening: dinsdag 11 juli, 17.00 uur (inloop 16:30 uur)
Locatie: Lage Kade, Architectuurcentrum Amsterdam

Ook interessant