Architectuur

Campagne voor Stadsmaquette Amsterdam van start

Campagne voor Stadsmaquette Amsterdam van start
Artist impression| © Exhibition architects Kossmann.deJong
Op 13 januari gaat de campagne Amsterdam is vele steden van start. Met deze campagne vraagt Architectuurcentrum Amsterdam aandacht voor zijn ambitieuze plan om begin 2018 een grote, interactieve stadsmaquette te laten verrijzen. Op een speciale website kunnen Amsterdammers (en mensen met een warm hart voor Amsterdam) een stukje van de stad adopteren. Daarbij wordt iedereen uitgenodigd om zijn eigen bijzondere verhaal over de gebouwde stad of het landschap te vertellen. Deze bijzondere verhalen krijgen een plek in de stadsmaquette die gebouwd wordt in het Architectuurcentrum Amsterdam, gelegen tussen het Scheepvaartmuseum en NEMO Science Museum.

Het Parool

Mediapartner Het Parool publiceert gedurende de campagne wekelijks de beste verhalen. Verhalen worden daarnaast opgenomen in de publiek toegankelijke database die deel uitmaakt van de grote stadsmaquette. Wanneer deze straks klaar is, kan de bezoeker vanaf één plek in beeld en geluid heel Amsterdam overzien, virtueel door de straten zwerven en beroemde gebouwen van architecten als Cuypers, Berlage en Hertzberger bekijken. En luisteren, luisteren naar de geschiedenis van de stad en inzoomen op locaties met de unieke verhalen die deze campagne hoopt te verzamelen.

Achtergrond

Het 30-jarig bestaan van Architectuurcentrum Amsterdam in 2016 vormde aanleiding voor een intensief traject van oriëntatie op de toekomst. Bij publiek, bedrijven en culturele instellingen bleek een grote behoefte te bestaan aan een presentatieplek in de stad waar gebouwen, landschap, water en architectuur samenkomen en in één overzicht de cultuur en geschiedenis van Amsterdam tonen.

Architectuurcentrum Amsterdam is met deze conclusies aan de slag gegaan en gaat het komend jaar stevig op de schop. Om in de toekomst naast zijn bestaande taken te kunnen fungeren als nieuwe presentatie-instelling voor een (inter)nationaal publiek wordt het gebouw opnieuw ingericht. Exhibition architects Kossmann.deJong hebben hiervoor een integrale aanpak ontwikkeld waarmee 150% meer ruimte ontstaat voor publiekspresentaties.

Het gebouw van Architectuurcentrum Amsterdam
Het gebouw van Architectuurcentrum Amsterdam, gelegen tussen het Scheepvaartmuseum en NEMO Science Museum

Stadsmaquette

De kantoren op de 2e etage van het Architectuurcentrum Amsterdam maken plaats voor de enorme (400 vierkante meter) interactieve stadsmaquette op de wand en het plafond. De maquette wordt het nieuwe plafond van het gebouw en zal de golvende vormen van het bestaande plafond volgen. De bezoeker wordt straks letterlijk omgeven door een driedimensionale representatie van de stad. Daarbij komen op de vloer zit- en ligelementen en tablets om in te zoomen op locaties en bijbehorende verhalen. De verhalenlaag bestaat uit een groot aantal korte geluid-en beeldverhalen. De verhalen vertellen over de stad in een context: architectuur als stroming, stedenbouw als gevolg en verbeelding van maatschappelijke, sociale, culturele en economische gebeurtenissen.

Link: www.stadsmaquette.amsterdam

Ook interessant