Architectuur

Tentoonstelling Mies van der Rohe Award 2007

De reizende tentoonstelling de ‘Mies van der Rohe Award' houdt opnieuw halt in Leuven. Deze tweejaarlijkse prijs is één van de belangrijkste prijzen voor hedendaagse architectuur in Europa en toont het kruim van de Europese architectuur: Foster, Zaha Hadid Architects, Feichtinger Architectes, Mansilla & Tuñon en anderen tonen samen 40 recent gerealiseerde ontwerpen.

Leuven komt hiermee in het rijtje van cultuursteden als Frankfurt, Parijs, Boedapest, Bratislava, Ljubljana, Milaan en Madrid waar de expositie eerder getoond werd.

De prijs wordt sinds 1987 om de twee jaar uitgereikt door de Europese Unie en de Fundació Mies van der Rohe in Barcelona aan recent gerealiseerd werk uit één van de EU lidstaten.

De jury koos dit jaar als hoofdwinnaar het Museum voor Moderne Kunst van Castilla y León (MUSAC), ontworpen door het Spaanse architectenbureau Mansilla + Tuñón (cfr foto). De jury waardeerde de ‘helderheid’ van het gebouw en de ‘intelligente verwerking van het programma’.

Een eervolle vermelding voor aanstormend talent was er voor het Sloveense Bevk Perović Architecten. Dit bureau werd gelauwerd met de Wiskundefaculteit in Ljubljana.

Ook Belgische projecten werden genomineerd: de Faculteit Economie van de Universiteit Gent van Xaveer De Geyter & Stéphane Beel Architecten en het Keukenpaviljoen “Boxy’s” van Maarten Van Severen.

De tentoonstelling is samengesteld uit maquettes, tekeningen en foto’s van alle 40 deelnemende projecten en biedt hiermee een belangrijk en uniek panorama op de ontwikkeling binnen de hedendaagse Europese architectuur.

Op de feestelijke opening van de tentoonstelling is Stéphane Beel te gast. Donderdag 2 oktober houdt hij een lezing over het genomineerde project, het faculteitsgebouw economische wetenschappen van de universiteit Gent, ontworpen ism Xaveer De Geyter Architecten. Hierbij zal hij ook zijn recent werk toelichten. Na de lezing volgt een vernissage in de tentoonstelling.

praktisch:

Tentoonstelling:

WAAR: Rondgang Campusbibiotheek Arenberg | Willem de Croylaan 6, 3001 Heverlee
WANNEER:29 september > 8 november 2008
OPENINGSTIJDEN: ma-vr 9-22u / za 9-13u / zondag gesloten
INKOM: gratis
Catalogus : €38,-

Ook inschrijven voor rondleidingen in de tentoonstelling mogelijk.

Openingslezing:

WAAR: Auditorium Oude Molen | Kasteelpark Arenberg 50 | 3001 Heverlee
WANNEER: donderdag 2 oktober 2008 om 20u
INKOM: gratis

Info:
www.stadenarchitectuur.be - info@stadenarchitectuur.be - T +32 (0)16 22 22 39

Op de foto: MUSAC door Mansilla + Tuñón, zie ook de foto special