Architectuur

Tentoonstelling Architecten De Vylder Vinck Taillieu

Op vrijdag 23 september 2011 opent de tentoonstelling Architecten De Vylder Vinck Taillieu. De architecten presenteren er met een verrassend parcours een momentopname in hun nog prille gezamenlijke loopbaan. Het trio onderscheidt zich door zijn intuïtieve aanpak: fantasierijke ingevingen, beelden die her en der associaties oproepen, zijn een middel om grenzen te verleggen en om zuurstof te geven aan verbeelding en poëzie.

De architecten De Vylder, Vinck en Taillieu vormen sinds kort een team.
Typisch is hun intuïtieve aanpak: wars van het heersende paradigma van het architecturaal concept is ontwerpen voor hen als zoeken in een berg bladeren tot je iets vindt. Fantasierijke ingevingen, beelden die her en der associaties oproepen, zijn voor hen een middel om grenzen te verleggen, om uit het kader van een louter determinerend pragmatisme te treden en om zuurstof te geven aan verbeelding en poëzie.
Het ontwerp- en bouwproces is een voortgang die op elk moment en ad hoc moet kunnen inspelen op de strikte overheidsreglementering of de grillen van betrokken actoren. Die stoorzenders werken niet beperkend. Wel vormen ze de input voor een nieuwe wending, een unieke ingreep in het ontwerp en een extra gelaagdheid in de architectuur. De gebouwen van 'Architecten De Vylder Vinck Taillieu' zijn overigens nooit helemaal af: het onaf zijn geeft de gebruiker de vrijheid om te interveniëren en stimuleert diens creativiteit.

Hun renovaties van eengezinswoningen, hun ingrijpen in het stedelijk weefsel voor de dansstudio's van Les ballets C de la B en hun transformatie van het Schermenhuis van de Bourla bleven niet onopgemerkt in onze contreien.

En hun werk krijgt ook internationale bijval. In 2006 vroegen Herzog en de Meuron en Ai Wei Wei hen een 1.000 m2 villa te ontwerpen in Koakoashina, een nieuw te ontwikkelen Chinees district. In 2010 nodigde de Japanse curator Kazuyo Sejima hen uit om een tentoonstelling te maken op de twaalfde Internationale Architectuurbiënnale van Venetië.

De expositie in deSingel focust op het meest recente werk van Architecten De Vylder Vinck Taillieu. Het is niet de intentie een oeuvreoverzicht of een afgerond verhaal te brengen. Wel wil de tentoonstelling thema's aftasten en een momentopname zijn in de nog prille gezamenlijke loopbaan van dit architectentrio.

Voor meer informatie klik hier