Algemeen

Tegenstanders maken brandhout van BAM-studie

Tegenstanders van de Oosterweelverbinding zijn niet onder de indruk van de studie die VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, uitvoerde in opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). VITO stelt dat de luchtkwaliteit in Antwerpen globaam zal verbeteren na de ingebruikname van de geplande Oosterweelverbinding.
De studie werd uitgevoerd door VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek.

VITO vergeleek de situatie van de luchtkwaliteit in 2006 met de verwachte situatie in 2015. Voor 2015 werden twee scenario's opgesteld: een scenario mét en een scenario zonder Oosterweelverbinding.

De Oosterweelverbinding moet de Antwerpse linker- en rechteroever met elkaar verbinden en de ring rond Antwerpen rond maken, maar is bijzonder omstreden.

Vooral de Lange Wapper-brug, die over enkele woonwijken loopt en aansluit op het viaduct in Merksem, lokt bijzonder veel kritiek uit. Artsen vrezen voor heel wat gezondheidsrisico's.

Uit het onderzoek van VITO blijkt nu dat de luchtkwaliteit in 2015 sowieso al beter zal zijn, onder meer dankzij een aantal Europese maatregelen voor het wagenpark. Er zal minder fijn stof en minder stikstof zijn. Maar de aanleg van de Oosterweelverbinding maakt de luchtkwaliteit nóg beter, in tegenstelling dus tot wat tegenstanders stellen.

"In het scenario mét de Oosterweelverbinding zien we bovendien een bijkomende positieve impact op de luchtkwaliteit in de zone waar het zuidelijke deel van de ring ligt, van voor de Kennedytunnel tot aan de aansluiting van de E34", zegt projectmanager Stijn Janssen van VITO.

"Daartegenover staat dat er wel een verslechtering optreedt aan het Oosterweelknooppunt op de rechteroever en op de plaatsen waar de tunnel bovenkomt: op Linkeroever in het Sint-Annabos en op de rechteroever ter hoogte van de Oosterweelkerk."

In het noorden, waar de Oosterweelverbinding wordt aangelegd, is vooral industrie gevestigd. In het zuidelijke deel, waar er dus een verbetering optreedt, wonen meer mensen.

"Niet onder de indruk"

Bij de tegenstanders van de Oosterweelverbinding maakt de VITO-studie weinig indruk.

"Natuurlijk zal de uitstoot van fijn stof en stikstofdioxide op de zuidelijke helft van de ring fors dalen", zegt Wim Van Hees van de vzw Ademloos. "Het zwaar verkeer wordt dan immers omgeleid via het noorden."

Ook Manu Claeys van Straten-Generaal, een andere actiegroep, hecht weinig geloof aan de studie. "Dit is niet de studie die ons uit het welles-nietes debat zal bevrijden. Het is zeker niet het antwoord waarop we allemaal zaten te wachten", zegt hij.

De twee organisaties betreuren ook dat VITO enkel het tracé heeft onderzocht dat de BAM voor ogen heeft, en niet het alternatief dat zij voorstellen.

Ook interessant


Build for Life