Algemeen

Nieuwe vragen bij Oosterweelverbinding

Het Rekenhof stelt zich in een nieuw rapport vragen over de timing en de kostenplaatje van de Oosterweelverbinding in Antwerpen. De Oosterweelverbinding moet met een viaduct boven de stad (de "Langer Wapper"-brug) en een tunnel onder de Schelde de aansluiting met de Antwerpse ring rond maken.

Het is niet de eerste keer dat het Rekenhof vragen heeft bij de Oosterweelverbinding. De bouw moest in principe al lang gestart zijn, maar de timing werd al meermaals opgeschoven.

De laatstgenoemde startdatum is maart 2009, maar het Rekenhof is niet zeker of ook die deadline haalbaar is. Een aantal projecten en deelprojecten hebben vertraging opgelopen.

Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open VLD) reageerde eerder al geprikkeld op het zoveelste uitstel. Hij waarschuwde ook voor eventuele procedures bij de Raad van State.

Het Rekenhof twijfelt ook aan de kostprijs van het project. Het plafond ligt op 1,85 miljard euro, maar door het uitblijven van bepaalde beslissingen kan die prijs nog flink oplopen.

Het Rekenhof vraagt de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) voorts de rapportering over de voortgang van het project te oprimaliseren. Het rapport van het Rekenhof wordt volgende week dinsdag besproken in het Vlaams Parlement. Dan geeft de BAM meer toelichting.

Volgens de actiegroep stRaten-generaal heeft de BAM zelf schuld aan de vertraging bij de bouw van de Oosterweelverbinding.

Ook interessant


Build for Life