Architectuur

T.O.P. Office wint Cultuurprijs voor Beeldende Kunst

T.O.P. Office wint Cultuurprijs voor Beeldende Kunst
Speybank Gent - T.O.P. Office
De Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst is gewonnen door Het architectenbureau T.O.P. Office. Luc Deleu van Laurette Gillemot van T.O.P. Office hebben uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst ontvangen in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. "T.O.P. Office knoopt fantasie aan inventiviteit. Met onorthodoxe ontwerpen en projecten slagen Deleu en Gillemot erin weerbarstige blikvangers te maken op het snijvlak van kunst en landschap", aldus minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Minister Schauvliege roemde T.O.P. Office voor zijn fantasie en inventiviteit. "Met onorthodoxe ontwerpen en projecten slagen Luc Deleu en Laurette Gillemot erin weerbarstige blikvangers te maken op het snijvlak van kunst en landschap", klonk het.

Architect Luc Deleu richtte na zijn studies met zijn echtgenote Laurette Gillemot het eigenzinnige ontwerpbureau T.O.P. Office op in 1970. "Sindsdien tast het bureau de grenzen van de beeldende kunst, de architectuur en het urbanisme af", klinkt het in het juryverslag van de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst.

"De concepten en projecten nemen de meest uiteenlopende vormen aan, van teksten en tekeningen over plannen en digitale simulaties tot en met echte interventies, zowel in de kunstwereld als in de publieke ruimte."

Vorig jaar kreeg T.O.P. Office een overzichtstentoonstelling van het langlopende onderzoek "Orban space" in het kunst- en architectuurcentrum Stroom in Den Haag. "De ideeën over het leven in de stad, consuminderen en architectuur op wereldschaal worden vandaag door nieuwe generaties omarmd. Geen stadsontwikkeling, maar werken aan een nieuw wereldbeeld", klinkt het.

Aan de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst is een geldbedrag van 12.500 euro verbonden. De laureaat krijgt ook een beeld van de kunstenaar Philip Aguirre.

Ook interessant