Vastgoed

Syntrus Achmea wil half miljard beleggen in zorgvastgoed

Zorgvastgoed is de komende jaren een speerpunt voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Het afgelopen jaar hebben zij voor € 100 mln geïnvesteerd in dit nieuwe marktsegment. De belegger heeft de ambitie om te groeien naar € 500 mln in 2015. Syntrus Achmea kocht in 2011 onder meer Boerenerf in Apeldoorn, een verpleegcomplex met 48 groepswoningen voor dementerende ouderen. In Rotterdam werd De Reigers gekocht, twee torens met in totaal 154 woningen (deels levensloopbestendig).

Pensioenfondsen tonen al jaren interesse in zorgvastgoed. Behalve dat hier rendement te halen is, is de maatschappelijke waarde voor hun deelnemers van groot belang. De zorgvastgoedmarkt in Nederland omvat nu circa € 20 mrd.

Demografische ontwikkelingen voorspellen een groeiende zorgbehoefte en daarmee een groeiende vraag naar zorghuisvesting voor ouderen, naar eerstelijnszorg (zoals huisarts, apotheek, fysiotherapie) en naar tweedelijnszorg (zoals ziekenhuizen en privéklinieken). Hierdoor groeit de zorgvastgoedmarkt volgens Syntrus Achmea de komende dertig jaar tot € 40 à 45 mrd.

Het zorgfonds van Syntrus Achmea richt zich op verschillende segmenten in deze markt, zoals levensloopbestendige woningen voor mensen tussen de 55 en 75 jaar oud. De nadruk ligt hier op wonen. Zorg kan worden toegevoegd. Ook focust de vastgoedbelegger zich op intermurale woonzorgvoorzieningen, zoals verpleeghuizen voor dementerenden. Verder belegt Syntrus Achmea in eerstelijns zorgcentra. Hier zitten verschillende zorgverleners onder één dak.

Het gezondheidscentrum Zeehos in Katwijk is zo'n eerstelijns zorgcentrum. Dit centrum maakt deel uit van een nieuwe woonwijk op het terrein van het voormalig Rijnlands zeehospitium. Hier wonen mensen met en zonder beperking naast elkaar. Het gezondheidscentrum bevindt zich op -1, de begane grond en de eerste verdieping. Het biedt plaats aan onder meer een kinderdagverblijf, een priklab, een apotheek en huisartsen. Boven het gezondheidscentrum komen groepswoningen en een klein aantal (senioren)woningen.