Ventilatie

Succesvol seminar over ventilatieve koeling

Het seminar over ventilatieve koeling was een succes. Zo’n 75 aanwezigen -vooral architecten & EPB-verslaggevers- konden hun kennis bijspijkeren over deze vorm van intensieve ventilatie. Dr. Ir. Arch. Kim Goethals van de Universiteit Gent beet de spits af met een uiteenzetting over het centrale thema van het seminar. Goethals ging dieper in op de verschillende mogelijkheden om de koelbehoefte van gebouwen op een energiezuinige manier te beperken door het inzetten van intensieve natuurlijke ventilatie. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden die de revue passeerden, zoals onder meer het gerechtsgebouw van Antwerpen of het universiteitsforum (UFO) in Gent , werd er een vergelijking gemaakt tussen enkelzijdige ventilatie, dwarsventilatie of schouwventilatie. Slotconclusie was dat er verschillende uitwerkingen mogelijk zijn die een waardevol alternatief van airconditioningsystemen vormen.

Totaaloplossingen

Dimitri Nicoli, verantwoordelijk voor architecten & EPB-verslaggevers bij Duco, toonde aan hoe het bedrijf met haar totaaloplossingen kan bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat als natuurlijke dagventilatie, buitenzonwering en intensieve (nacht)ventilatie gecombineerd worden.

Het opvallende en onlangs gerenoveerde Voka-kantoor in de Gentse Lammerstraat was het decor voor het seminar over ventilatieve koeling, dat georganiseerd werd door de ventilatiespecialist. Architect Jacques Verbeke toonde in zijn uiteenzetting onder meer waar hij de mosterd vandaan haalde. Tot slot haalde interieurarchitect Wouter Vens de verschillende uitdagingen aan -zoals onder meer de geïntegreerde huisstijl, heldere communicatie en transparantie van de kantoorruimtes- waarmee rekening gehouden werd.

Als afsluiter konden alle aanwezigen nog nakaarten bij een netwerkreceptie met broodjes. Na deze geslaagde editie, staat het nu al vast dat er in de loop van volgend jaar opnieuw een reeks seminars georganiseerd zal worden.

netwerken

Ook interessant