Algemeen

Studiedag: Berekening van gewapend- en voorgespannen beton

Op woensdag 11 december vindt er in C-Mine Genk een studiedag plaats met als doel om theoretische en praktische kennis te verschaffen m.b.t. de Eurocode 2 voor de berekening van gewapende- en voorgespannen beton constructies. De basisconcepten m.b.t. wapening, voorspanning, effecten t.g.v. voorspanning, voorspanverliezen, en de aannames voor de berekening en het ontwerp van gewapende en voorgespannen doorsnedes zullen worden uitgelegd.

De spannings-rek diagrammen van doorsnedes belast door normaalkracht en buigende momenten My en Mz, de principes van het gebruik van de ‘initiële toestand’ in de uiterste grenstoestand en de controles van de bruikbaarheidsgrenstoestand, dwarskracht- en wringcontroles, en de interactie van de snedekrachten (vakwerkanalogie) zullen worden verklaard, net als de principes achter de nieuwe spanningsbeperking, de scheurwijdteberekening en de vervormingscontrole. Praktische voorbeelden zullen worden gedemonstreerd a.h.v. de IDEA RS rekensoftware.



Seminarie details:

4 sessies, 90 minuten per sessie

1e Sessie: Grenstoestanden, ontwerpsituaties, belastingen en combinaties. Voorbeeld van een doorgaande gewapend betonnen balk, balk en doorsnede ontwerp, materialen –beton, wapeningstaal en voorspanstaal – mechanische eigenschappen.

2e Sessie: Basisconcept van voorspanning, voorgerekt of nagerekt. Evenwichtsbelastingmethode, voorspaneffecten t.g.v. statisch bepaalde en statisch onbepaalde constructies. 3D voorspanelementen, lineaire transformatie van het voorspanelement, ontwerp van de voorspanning, balanceren van de belasting. Verliezen t.g.v. korte-termijn, lange-termijn. Voorbeelden.

3e Sessie: Doorsnedecontrole, simplificaties, decompressie toestand, volledige spanning/rek analyse. Uiterste grenstoestand – buiging, dwarskracht, wringing, interactie van alle snedekrachten (vakwerkanalogie). Bruikbaarheidsgrenstoestand, spanningbeperking, scheurwijdte controle, scheurweerstand, beperken van de vervormingen.

4e Sessie: Praktijk voorbeeld van een voorgespannen ligger



Profiel van de spreker: prof. Jaroslav Navratil

Assoc. Prof. Jaroslav Navrátil, M.Sc., Ph.D. heeft zijn meestertitel gehaald in 1986 en zijn doctoraat in 1992 aan de technische universiteit van Brno, waar hij nu al meer dan 25 jaar lesgeeft.

Hij is ingenieur in de Statica en Dynamica van constructies en Forensisch Expert m.b.v. Civiele Techniek. Hij heeft meer dan 100 onderzoeksartikelen gepubliceerd, meer dan 50 rapportages en expert onderzoeken, en het boek ‘Voorgespannen Betonconstructies.’

De professionele focus van Jaroslav Navrátil is het ontwikkelen van computermethodieken voor het ontwerp en berekenen van constructies en de implementatie van deze methodieken in de vorm van algoritmen en computerprogramma’s. Zijn programma voor het berekenen van tijdsafhankelijke berekeningen is ingebouwd in verschillende grote rekensoftware pakketten zoals RFEM en Scia Engineer en is in veel Europese landen gebruikt voor de berekening van bruggen.

In 2009 heeft hij samen met zijn collega Dr. Ing. Lubomir Sabatka het nieuwe bedrijf IDEA RS Ltd opgericht, dat zich richt op het ontwikkelen van rekensoftware. Jaroslav Navratil heeft deelgenomen aan 11 onderzoek- en ontwikkelingsprojecten aan de universiteit van Brno. Hij heeft deelgenomen aan diverse projecten die diverse internationale prijzen hebben gewonnen.

Deelnemersbijdrage

100 EUR Per Persoon.
Deze bijdrage is inclusief: 50 IDEA Credits (t.w.v. 40 EUR), ontbijt, lunch en koffie/thee

Computers en software voor de training

Het wordt geadviseerd dat de deelnemers hun eigen laptop meenemen. Er wordt een speciale versie van IDEA Concrete beschikbaar gesteld voor gebruikers zonder geldige IDEA licentie. Zij krijgen een 30 dagen proeflicentie van de rekensoftware.

Waar kan u de organisator benaderen met eventuele vragen?

U kunt ons contacteren via info@idea-rs.be of telefonisch via +32 (0)89 25 66 65

Hoe inschrijven?

Inschrijven kan online via deze link: https://nbn-ec2-seminarie.eventbrite.com/

Ook interessant


Build for Life