Architectuur

Studenten ontwerpen en bouwen een Wikihouse in Hasselt

In het kader van Atelier à Habiter ontwierpen en bouwden 8 studenten van de 2 bachelor studio Faculteit Architectuur UHasselt een Wikihouse. Atelier à Habiter is een atelier / experiment waarin kunstenaars, architecten en vormgevers het concept ‘wonen’ herdenken en herdefiniëren.

Een mogelijk experiment waarbij het wonen herdacht wordt is de gedachtengang en ontwerpregels van het Wikihouse. Wikihouse werd bedacht door het
Londense architectenbureau: 00 architects.
Studenten ontwerpen en bouwen een Wikihouse in Hasselt
groepswerk
Het is een open-source construction set, waarbij men zelf een gebouw kan ontwerpen in Sketchup, uploaden in het systeem en nadien de bouwonderdelen laten uitfrezen met een CNC machine. Het doel is dat ieder een eigen woning zou kunnen ontwerpen en via een universeel systeem van standaard plaatmateriaal, multiplexplaten (240 x 120 cm), die quasi overal ter wereld beschikbaar zijn een eigen woning kan bouwen, dus ook de meest kansarmen. Uit deze multiplex basisplaat worden niet alleen de gevel- en dakbekleding, maar ook de constructieve elementen voor de structuur (spanten en knopen) van het huis.

Studenten ontwerpen en bouwen een Wikihouse in Hasselt
het gebouwde huis
Het bouwsysteem is duurzaam en doordacht, universeel en toegankelijk voor iedereen. In die zin past het in de kritische reflex bij het te luxueuze ideaalbeeld dat we doorgaans over huisvesting hebben. Buiten het vernieuwende aan het ontwerpen wordt er ook sterk nagedacht over toekomstgerichte bouwmethodes. Deze kritische houding ten opzichte van de ontwerpopgave vormt een onderdeel van de ontwerpoefeningen in de ontwerpstudio 2BAar.

Studenten ontwerpen en bouwen een Wikihouse in Hasselt
het plaatmateriaal
Het WikiHouse dat ontworpen werd door de tweedejaars studenten architectuur bevindt zich tot 30.03.2014 in de inkomhal van Z33. Gedurende 3 weken ontwierpen en bouwden de studenten in groepsverband het ‘Wikihouse” in situ, vanuit de ontwerpopdracht: conceptueel ontwerpen, binnen de geest van de plek en met een kritische houding ten opzichte van de ontwerpopgave. Het huis doet dienst als baliegebouw.

Het frezen uit de platen gebeurde door FabLab te Genk en het monteren ter plaatse werd op 2 dagen tijd door de studenten uitgevoerd. Voor het monteren heeft men normaal gezien enkel een hamer nodig.

Studenten: Thomas Callaerts - Dennis Coyette - Pieter Dockx - Jelle Klinkhammer - Eveline Marchal - Carmen Martens - Thijs Melis - Marie Moors
Begeleiders: Ludo Schouterden (begeleider WikiHouse-groep), Danny Windmolders - Jo Janssen - Jan Vanweert - Nathalie Bodarwé – Wilfried Jenzen

Ook interessant