Vastgoed

Structureel overaanbod kantoorruimte vergt landelijke visie

Overheid en marktpartijen moeten meer samenwerken en er moet op landelijk en regionaal niveau een visie komen op de voorraad kantoorruimte en de werklocaties van de toekomst. Dit stellen Maarten Boef en Jeroen den Ouden van Troostwijk Real Estate.

Hoewel de kantorenmarkt al lang kampt met een overaanbod, is dit in toenemende mate een structureel probleem aan het worden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn veroudering, slechte bereikbaarheid, matige functionaliteit, een slecht imago en een onaantrekkelijk vestigingsklimaat. Veel leegstaande en verouderde kantoren zullen geen nieuwe gebruikers treffen. Het overaanbod, de leegstand en de verder dalende huurinkomsten zullen de komende jaren een zware wissel trekken op de markt en er zal een lange periode nodig zijn om de overcapaciteit op te lossen. De waarde van commercieel vastgoed op probleemlocaties staat daarmee voor lange tijd onder druk.

Om het probleem op te lossen zal de focus de komende jaren moeten liggen op het grootschalig onttrekken van incourant vastgoed aan de markt, het afremmen van nieuwbouw en herontwikkeling van verouderd vastgoed. Oplossingen moeten echter niet alleen op pandniveau gezocht worden, er moet een landelijke visie komen die rekening houdt met de structureel lage vraag naar kantoorruimte.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt