Strobouw Nederland gaat sporthal energieneutraal maken

  NL   12 januari 2018 Bron: Jaarbeurs
Strobouw Nederland gaat sporthal energieneutraal maken
Genoeg sporthallen in Nederland om eens goed onder handen te nemen. Vaak in de jaren zestig en zeventig gebouwd zijn het ware energievreters. Daar valt volgens Wouter Klijn, bestuurslid Strobouw Nederland, heel wat te besparen. Stro is de oplossing, plaats prefab stropanelen tegen de gevel en werk deze mooi af met met hout, staal of een polymeer. De sporthal is ineens 'nul-op-de-meter'.

Strobouw Nederland staat op de vakbeurs GEVEL die van 23 tot en met 25 januari in Rotterdam AHOY wordt gehouden. Een aantal leden van de vereniging zijn aanwezig met prefab stropanelen. De leden zullen architecten wijzen op de immense voordelen van stro, waarmee als isolatiemateriaal grote milieuwinsten zijn te boeken. Als dat getackeld is zal stro een uitstekende vervanger blijken te zijn voor grondstoffen die uitputting nabij zijn.
Volgens Klijn heeft stro nog een voordeel. "Nu verbranden brengt veel CO2-uitstoot met zich mee. Als je stro gebruikt blijft het keurig in het stro zitten, zodat je over vijftig jaar alsnog kunt beslissen wat je met dit stro doet. Wellicht beslis je tegen die tijd dat je alsnog wilt verbranden. Misschien is de technologie tegen die tijd zo doorontwikkeld dat er helemaal geen CO2 meer vrijkomt."

Internationaal

Het voorbeeld van de sporthal noemde Klijn niet voor niets. In het kader van een internationaal samenwerkingsverband van vijf landen, wordt er de komende jaren 6,3 miljoen euro geďnvesteerd in voorbeeldprojecten. Strobouw Nederland is in ons land samenwerking aangegaan met een publiek/private partij die de komende vier jaar een sporthal als voorbeeld project gaat aanpakken. Klijn: "Hallen verbruiken veel energie, worden intensief gebruikt en staan meestal los in de bebouwing, zodat er relatief eenvoudig een schil van strobouwpanelen omheen wordt gelegd."

Het voorbeeld project moet duidelijk maken wat de terugverdientijd van de investering is in relatie tot de restlevensduur van de hal. Klijn is ervan overtuigd dat hij hiermee architecten, maar ook aannemers kan laten zien hoe effectief strobouw is. Daarnaast wordt de subsidiëring gebruikt voor opleiding, onderzoek en de bouw van databases met voorbeeldprojecten.

Omarmen

Vraag blijft toch waarom de bouwsector bouwen met stro niet ruimhartig omarmt. Klijn: "Architecten zijn weinig doordrongen van de mogelijkheden, maar hebben ook vragen over aansprakelijkheid en regelgeving. Dat gaan we op GEVEL uitleggen."

"We zien overigens ook vertragende tactieken van de bouwsector. Al twintig jaar weten we dat stro alles in zich heeft om milieudoelen te behalen. Om een bouwvergunning te krijgen moeten milieuprestaties van materialen worden uitgerekend. Daarvoor is regelgeving ontwikkeld. Iedereen weet dat al vijf jaar. Ik heb gehoord dat Bouwend Nederland pleit voor uitstel van de invoering ervan. Jammer."

Strobouw Nederland staat op GEVEL in stand G084.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo