Goedkoop én ecologisch verbouwen, is het mogelijk?

Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Goedkoop én ecologisch verbouwen, is het mogelijk?
Is ecologisch verbouwen per definitie duur? Natuurlijk ben je begaan met het milieu, ook tijdens je verbouwing. Maar helaas is het budget niet onbeperkt... Ecologische alternatieven en technieken worden bij een verbouwing vaak niet eens in overweging genomen omdat men er vanuit gaat dat hier een flink prijskaartje aan vast hangt. Maar is dat ook echt zo? Volgens ons is goedkoop en ecologisch verbouwen zeker mogelijk!

Ecologisch verbouwen: bekijk het eens op een andere manier!

Wie ‘goedkoop’ zegt, denkt waarschijnlijk in de eerste plaats aan materialen die niet veel kosten. Toch kan je het ook op een andere manier bekijken. Ecologisch verbouwen op een goedkope manier kan immers ook door slimme, duurzame keuzes te maken die na verloop van tijd een flinke winst of besparing opleveren.

Kiezen voor winst op lange termijn: isoleren

De beste manier om te kiezen voor winst op langere termijn - en dus onrechtstreeks voor een goedkope ecologische verbouwing – is door te isoleren. Door je huis te voorzien van een dikke laag isolatiemateriaal verlaag je immers de energiekosten aanzienlijk. Goed voor het milieu én je portefeuille! Andere slimme investeringen zijn een zonneboiler, zonnepanelen en een regenwaterput. Met een warmtepomp wacht je maar beter nog even als je het goedkoop wilt houden, deze investering verdient zichzelf voorlopig nog moeilijk terug.

Bereken zelf je winst!

Om de werkelijke kost van je ecologische verbouwing te berekenen, trek je dus het bedrag dat je in de toekomst op je energiefactuur gaat besparen af van het bedrag dat je betaalde voor de renovatiewerken. Zo zal je zien dat ook ecologisch verbouwen goedkoop is! Bovendien zijn er online verschillende energiewinstcalculators die je een handje helpen bij de berekeningen.

Houtskeletbouw: snel, goedkoop en duurzaam

Denk je eraan om je huis uit te breiden? Verlies dan houtskeletbouw niet uit het oog! Op deze manier verbouw je ecologisch, en toch relatief goedkoop. Niet alleen is deze bouwmethode niet zo duur, het gaat ook erg snel, waardoor je weinig hinder ondervindt. Ook wanneer je tijdens je ecologische verbouwing elders in een huurhuis woont, bespaar je dankzij deze tijdswinst flink op je huurkosten.

Goedkoop en ecologisch verbouwen met stro

Een eerder onbekende bouwmethode is strobouw. Hierbij wordt het skelet van het huis opgetrokken uit hout, daartussen komen strobalen. Dankzij de lage kostprijs van stro, de hoge isolatiewaarde en het feit dat je veel zelf kan doen is dit een goedkope oplossing. Ecologisch verbouwen met stro is zeker mogelijk wanneer je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis wil creëren. Over brandveiligheid hoef je je geen zorgen te maken, want de brandweerstand werd uitgebreid getest. Bovendien brandt stro niet, maar smeult het, waardoor het zeer veilig is.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo