Architectuur

'Straten in de lucht' voor Madrid

.FABRIC viel in de prijzen met zijn inzending voor een ontwerpwedstrijd voor sociale woningbouw in Madrid. Door duplex-appartementen als een woning te beschouwen, kon het bureau extra woonruimte creëren.
Puente de Vallecas is een van de dichtste buitenwijken van Madrid. .FABRIC vond het daarom belangrijk ruimte te creëren. Om dit te bewerkstelligen heeft .FABRIC de verdiepingen verschoven ten opzichte van elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaan grote galerijen.

Aan het einde van het gebouw zijn grote ruimtes voor collectief gebruik gesitueerd. Deze bevatten onder andere uit een watertuin, een kruidentuin, solarium, fitness en gastruimten. Doordat de verdiepingen niet recht boven elkaar zijn geplaatst, ontstaat aan de buitenzijde een omgang. Alle collectieve ruimten zijn via de omgang in een soort spiraal om het gebouw heen met elkaar verbonden.

Het woongebouw bevat in totaal 100 appartementen. De bovenste etage bestaat uit duplexappartementen. Doordat .FABRIC de duplexen beschouwt als één verdieping, is het mogelijk om een volume te creëren van zeven verdiepingen en binnen de hoogtebeperking te blijven. Op deze manier zijn 12 extra appartementen gecreëerd.

Lees verder op Architectenweb.nl