Bouwmaterialen

Stijging prijzen in de bouwsector van gemiddeld 20%

Stijging prijzen in de bouwsector van gemiddeld 20%
Renovaties zijn in de afgelopen jaren gemiddeld 20% duurder geworden, staat in het onderzoek dat door Dakdekkersgids naar buiten is gebracht. Daarmee staan we pas aan het begin. “Alles is duurder geworden: en dat blijft nog wel even doorgaan, ben ik bang” zegt Joep van der Heijden, van Bituma Dakbedekkingen.

De coronapandemie, de schaarste van de bouwmaterialen en nu ook de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat productiekosten, loonkosten en de prijzen van bouwmaterialen nog steeds verder in prijzen stijgen. Welke prijzen zijn gestegen en hoe kun jij je hierop voorbereiden als je binnenkort je huis wilt verbouwen?

Welke prijzen zijn gestegen?

De prijzen in de bouw zijn in totaal met gemiddeld 20% gestegen in de afgelopen jaren blijkt uit het onderzoek van Dakdekkers Gids. Dat komt onder andere door een prijsstijging van gemiddeld 10,7% voor bouwmaterialen en nog eens een stijging in loonkosten van maar liefst 5%.

Oorzaken van bizarre prijsstijgingen volgens Dakdekkersgids

Het is een opeenstapeling van factoren die zorgen voor de prijsstijgingen in de bouw. Het gebrek aan personeel doet de wachttijden oplopen en loonkosten steeds verder stijgen, de bouw gaat er maar liefst 5% op vooruit qua salaris. Daarnaast doet de oorlog in Oekraïne er nog een schepje bovenop: productie- en vervoer wordt een stuk duurder door de steeds maar hogere gas- en olieprijzen.

Door de coronacrisis stonden fabrieken stil en werd de vraag naar bouwmaterialen juist groter. Zo steeg het aantal aanvragen voor woningverbetering in 2020 met 45% en in 2021 nog eens met 128% zegt De Hypotheker. Hierdoor ontstaat er grote schaarste.

Deze groei in aanvragen voor woningverbetering was ook te zien bij Dakdekkers Gids, er waren drie keer meer aanvragen voor een renovatie in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.


Wat kan de consument hieraan doen?

Ondanks de hogere prijzen is het toch verstandig om te investeren in preventieve renovaties. Want wie nu investeert in isolatie of een groendak, betaalt volgend jaar aanzienlijk minder energie- en gaskosten. Om de kosten van een renovatie toch te drukken kun je denken aan gebruikte bouwmaterialen of circulair slopen. Om te hoge arbeidskosten te voorkomen is het verstandig om goede afspraken te maken met het bouwbedrijf: zo weet je zeker waar je aan toe bent.

We staan pas aan het begin

Dakdekker Joep van der Heijden gaat ervan uit dat we pas aan het begin staan. “Ik verwacht dat onze prijzen in ieder geval de komende tijd nog flink blijven stijgen”. Door alle grote veranderingen in de wereld is de verbouwsector voorlopig nog onvoorspelbaar. Wat er in de toekomst gebeurt is zeker iets om in de gaten te houden.

Ook interessant