Nieuwbouw

Helft bouwbedrijven maakt geen winst meer

Helft bouwbedrijven maakt geen winst meer
4 op 10 tien bouwbedrijven draaien vandaag kifkif. 1 op 10 werkt zelfs met verlies. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie naar aanleiding van Open Bedrijvendag. “Dit is ongezien”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder. “En uiteraard op lange termijn niet alleen nefast voor de gezondheid van het bedrijf, maar ook meer algemeen voor de economie. Meer faillissementen dreigen”.

Naar de reden moeten we niet ver zoeken, aldus Bouwunie. “De prijzen voor bouwmaterialen, grondstoffen en energie blijven hoog en onze aannemers willen of kunnen die niet altijd doorrekenen aan de klant. Ook is het vaak zo dat onze aannemers nu projecten uitvoeren die een jaar geleden of langer door de klant zijn goedgekeurd. De offerte hield toen geen rekening met eventuele prijsstijgingen, dus de aannemer moet de werken uitvoeren aan de prijs die toen is afgesproken. Terwijl hij de materialen nu wel moet aankopen aan een veelvoud van toen”.

Bouwunie erkent dat het geen makkelijke tijden zijn, maar vraagt toch wat begrip van de consument. De bouwbedrijven zelf raadt ze aan om offertes of contracten zo op te stellen dat ze op prijsveranderingen kunnen inspelen.

Voor lopende of afgesloten overeenkomsten moeten de bouwbedrijven rekenen op de goodwill van de klanten om de prijsstijgingen alsnog door te rekenen. “In de praktijk zijn er zeker klanten die hier begrip voor tonen, ondanks de moeilijke tijden. Ze aanvaarden de prijsstijging of ontmoeten elkaar in het midden”, aldus Bouwunie. De organisatie is hen hiervoor dankbaar.

Bij nieuwe offertes of contracten raadt Bouwunie aannemers aan om te werken met ofwel dagprijzen, ofwel met een geldigheidsdatum van de prijzen, ofwel met een prijsherzieningsclausule (ook voor sleutel-op-de-deur of verkoop op plan). Een Prijsherziening werkt in principe in twee richtingen: dalen de prijzen, dan betaalt de klant minder.

Ook interessant