Vastgoed

Sterren op de werf

Vanaf dinsdag 4 september zendt VT4 het programma 'Huizenjacht' weer uit. Het VT4-programma zal, naast de bestaande rubrieken, ook een rubriek ‘natuurlijk wonen’ bevatten. VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) verleent hierin advies aan mensen met vragen over natuurlijk bouwen.

BV over de vloer
VIBE vzw en VT4 zullen het komende televisieseizoen samenwerken in ‘Huizenjacht’. In deze vijfde reeks van het programma vergezelt presentatrice Ilse De Meulemeester de directeur van VIBE, Peter Thoelen, naar de woonst van een aantal gezinnen met gezonde en milieubewuste bouwplannen. Ter plekke antwoordt hij op de vragen die leven bij de (ver)bouwende particulier.

Van Architect tot Zonne-energie
De thema’s die aan bod komen omvatten een hele waaier aan groene en gezonde ingrepen. Kijkers kunnen hun hartje ophalen met basisinformatie over constructie, dakisolatie, ventilatie, verwarming en strobouw. Ook de afwerking en omgevingselementen komen aan bod met de onderwerpen ‘tuin’, ‘vloerbekleding’, ‘verf, pleister en tadelakt’ en ‘regenwater en waterbesparing’. Als kers op de taart raakt het programma de ‘hot topic’ zonne-energie aan.

Volg het voorbeeld
Mensen met (ver)bouwplannen en een hart voor het milieu, kunnen een afspraak maken om ook zelf gepersonaliseerd duurzaam bouwadvies bij VIBE te krijgen. Op www.vibe.be staat hierover meer informatie. Aan de hand van uw plannen en ideeën of zelfs een bezoek ter plaatse, wordt bekeken welke concrete oplossingen mogelijk zijn om uw woonst gezond(er) en groen(er) te maken. VIBE-leden krijgen korting op het bouwadvies dat de organisatie verstrekt.

Professionals
Wie weet hoe het moet, maar geen geschikte aannemer of architect vindt om de werken uit te voeren, kan op de website van VIBE terecht in de databank. Daar staat een adressenlijst van de erkende VIBE-bouwpartners. Zij werden doorgelicht zodat de consument met vertrouwen een beroep kan doen op hun bio-ecologische diensten.

Doe-het-zelf?
Sommige ingrepen kan de consument ook gewoon zelf uitvoeren. Wie dieper wil ingaan op bepaalde thema’s kan zich inschrijven voor één van de vele cursussen die VIBE inricht. Deelnemers krijgen tips aangereikt over energiebesparing, een gezond binnenmilieu en andere bio-ecologische stokpaardjes. Raadpleeg de agenda op de website voor een actueel overzicht.