Verbouwen

Steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie bij verbouwingen

In België hechten we steeds meer belang aan energiezuinige oplossingen in woningen. Uit onderzoek van Bond Beter Leefmilieu in het kader van Ecobouwers blijkt dat maar liefst 93 procent van de Vlamingen duurzaam bouwen belangrijk of zeer belangrijk vindt. Waarom we massaal energiezuinige oplossingen willen verwerken in onze woning? Op nummer één staat geld besparen (51 procent), gevolgd door de waarde van de woning opkrikken (46 procent) en ten slotte bijdragen aan een betere en milieuvriendelijke wereld (41 procent). Recent onderzoek van Honeywell toont vergelijkbare resultaten. Een op de vijf Belgen blijkt zijn vakantiegeld te besteden aan verbouwingen. 92 procent van hen geeft aan dat ze een laag energieverbruik belangrijk achten bij verbetering van de woning. Voor 31 procent van de ‘vakantieklussers’ is energiebesparing dan ook de voornaamste reden om hun vakantiegeld aan hun woning te besteden.

reden om voor energie zuinige oplossingen te kiezen in de woning

Frank Damen van het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, beaamt deze trend op de woningenmarkt: “Duurzaam wonen is zeker en vast de nieuwe norm geworden in vastgoedland. Met de energiezuinige oplossingen van vandaag, win je dan ook twee keer: je verlaagt niet alleen je energieverbruik, je versterkt ook de waarde van je woning.”
“Bij het zoeken naar energie-efficiënte oplossingen voor de woning, raden wij eigenaars aan om goed na te denken over gemakkelijke aanpassingen die veel effect teweeg kunnen brengen”, voegt Peter Raes, Sales Leader Belux bij Honeywell, hieraan toe. “Overweeg bijvoorbeeld eerst kleine ingrepen die de waarde en aantrekkelijkheid van de woning kunnen opkrikken. Een mogelijkheid is de installatie van een connected thermostaat. Hiermee kan je de verwarming op elk moment vanop afstand regelen en gemiddeld 22 procent energie op jaarbasis besparen. Met slimme zoneregeling kan de besparing zelfs oplopen tot gemiddeld 37 procent per jaar.

Ook interessant