Verwarming & Sanitair

Vrouwen de baas over temperatuur in huis

Vrouwen bepalen vaker de temperatuur in huis dan mannen: 82 procent van de vrouwen geeft aan dat zij de controle hebben over de temperatuur in huis, terwijl slechts een kwart zegt dat de partner de temperatuur bepaalt. Twee op de tien geven aan dat er regelmatig discussies zijn over de meest comfortabele temperatuur. Ook dan trekken vrouwen aan het langste eind: 68 procent van de vrouwen geeft aan dat zij in geval van onenigheid bepalen hoe warm het in huis wordt, tegenover 28 procent die de partner laat bepalen. Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Honeywell onder 612 Belgische volwassenen die in het bezit zijn van een huis.

Meningsverschil met partner of kind

De meest comfortabele temperatuur in huis blijkt 20,0 graden Celsius te zijn. Is er een meningsverschil over, dan is dat in 71 procent van de gevallen met de partner. Twintig procent heeft discussies over de temperatuur met de kinderen en acht procent met allebei. Meningsverschillen gaan ook weleens over het energieverbruik in huis. 47 procent van de respondenten geeft dit aan.

Stookseizoen

Nu het stookseizoen weer voor de deur staat, lijken vrouwen het voor het zeggen te hebben. 63 procent van de mannen zegt dat zijn partner de controle heeft over de thermostaat in huis. Opvallend is dat mannen vaker zelf de verwarming hoger zetten als ze het koud hebben dan vrouwen, die vaker een deken of warme trui pakken.

Vrouwen meeste en vroeger thuis

Een mogelijke verklaring voor de zeggenschap van vrouwen over de temperatuur in huis is de omstandigheid dat zij doordeweeks vaker thuis zijn dan mannen. 62 procent van de vrouwen brengt doordeweeks 77 uur thuis door en mannen 72uur, in het weekend wordt het verschil kleiner en bedraagt dit respectievelijk 36 en 34 uur. (Werkende) vrouwen zijn iets vaker altijd op geplande tijd thuis (55%) dan mannen (48%). Daarnaast lijken vrouwen (82%) ook iets vaker thuis te werken dan mannen (67%).

“Meningsverschillen over de meest comfortabele temperatuur in huis zullen voor iedereen herkenbaar zijn”, zegt Peter Raes, Country Sales Leader bij Honeywell. “De behoefte aan warmte is immers voor iedereen anders. Maar in deze moderne tijden is overal een oplossing voor, en dus ook voor dit probleem. Met nieuwe technologieën, zoals zoneregeling, regel je de temperatuur per ruimte in huis wanneer je dat maar wilt. Dat kan zelfs via een tablet of smartphone vanaf elke locatie en op elk gewenst moment. Zo creëert ieder gezinslid zelf zijn of haar eigen comfortzone.”

Ook interessant