Domotica

Belg maakt zicht zorgen om niet uitgeschakelde apparatuur

De gedachte dat er thuis nog elektrische apparaten en gadgets aanstaan, leidt in België tot zorgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Honeywell. Maar liefst 37 procent van de Belgische huisbezitters maakt zich ten minste eenmaal per week zorgen of er nog elektronica aanstaan terwijl er niemand thuis is. Voor vijftien procent geldt dat men zich daarover dagelijks zorgen maakt. Opvallend is dat dertig procent van de Belgen die denkt dat er nog iets aanstaat, naar de partner wijst voor het laten aanstaan van apparatuur in huis. Mannen wijzen wat vaker naar de partner, vrouwen wat vaker naar de kinderen. Dertig procent geeft de kinderen de schuld. Het onderzoek werd uitgevoerd door Multiscope onder 612 Vlaamse huisbezitters.

Wanneer mensen als ze weggaan, vergeten hun elektronica uit te zetten, kost dat onnodig veel energie. Dit is slecht voor de portemonnee en voor het milieu, het kan gevaarlijk zijn en het veroorzaakt stress. Bovenaan de zorgenlijst staat de computer (58 procent), op de voet gevolgd door de verlichting (48 procent) en verwarming (44 procent).

top tien aanlaatstress in België

Belg maakt zicht zorgen om niet uitgeschakelde apparatuurOm de zorgen over het laten aanstaan van apparatuur te verminderen, zou meer elektronica op afstand met een smartphone of tablet-app te controleren moeten zijn. Dan is er altijd en overal controle over de apparatuur in huis. Met een slimme thermostaat is het bijvoorbeeld mogelijk om de verwarming op afstand hoger of lager te zetten.

Jeremy Peterson, General Manager bij de EMEA Home Comfort & Energy Systems-divisie van Honeywell: “Wij kennen allemaal wel het gevoel dat we denken dat er thuis nog een apparaat aanstaat. Vooral het laten aanstaan van de verwarming kan tot hoge kosten leiden. We weten dat de verwarming goed is voor 66* procent van de energierekening. Hoewel we consumenten niet kunnen helpen met hun strijkijzer, bieden we wel oplossingen voor hun centrale verwarming. Honeywells evohome slimme zoneregeling is op afstand via de Total Connect Comfort- app te bedienen. Met evohome kun je de temperatuur zelfs per ruimte controleren. We hoeven dus niet langer onze partner of kinderen de schuld te geven voor het laten aanstaan van de verwarming, want je houdt zelf de controle. Maar vergeet dan natuurlijk niet je smartphone mee te nemen als je thuis vertrekt ….”

Ook interessant