Interieur

U bespaart ook energie met energiezuinige huishoudtoestellen

Bij de lancering van de Off-On campagne raadden federaal minister van Energie, Marie-Christine Marghem en Vlaams Minister voor Energie, Annemie Turtelboom aan om geen wasmachines, droogkasten, vaatwassers, strijkijzers en andere huishoudapparaten die veel stroom verbruiken, te gebruiken tussen 17 en 20 uur op kritieke momenten. Toch moet de boodschap genuanceerd worden want niet alle toestellen zijn energieverslindend. Minister Turtelboom verwees ook terecht naar de energielabels van de huishoudapparaten: “Wie nieuwe toestellen aankoopt, kan door de energielabels in de gaten te houden ook al een heel verschil maken”, zegt de Vlaamse minister van Energie.

Nelectra, de federatie van de KMO’s en zelfstandigen in de elektrosector onderschrijft deze boodschap. Producenten van elektrotoestellen hebben de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd om huishoudelijke elektrische apparaten zo energiezuinig mogelijk te maken. Bovendien kunnen consumenten bij het aanschaffen van televisietoestellen, wasmachines, afwasmachines, droogtrommels, koelapparaten en stofzuigers een duidelijke energiebewuste keuze maken dankzij de etikettering van de energie-efficiëntie. Sinds 2011 zijn heel wat toestellen in de elektrozaak voorzien van een energielabel: A+++, A++, A, B, C,… Dit geeft duidelijk aan hoe energievriendelijk deze apparaten zijn.

“Wij roepen dan ook consumenten op om bewust de keuze te maken voor energievriendelijke huishoudapparaten”, zegt Viviane Camphyn, afgevaardigd bestuurder van Nelectra. Zo verbruikt een wasmachine met het energielabel A++ of A+++ 20% tot 30% minder elektriciteit in vergelijking met een toestel dat een A-label heeft. Vaatwasmachines met een A+++ label zijn tot 30% efficiënter dan toestellen met een A-label. En koelkasten en diepvriezers met een A++ label verbruiken 40% minder energie dan een toestel van diezelfde grootte met een A-label. Wie kiest voor een koeltoestel met een A+++ certificatie, realiseert een besparing van 60% in vergelijking met een koelkast of diepvriezer met een A-label.

Wie kiest voor energiezuinige toestellen, toont in tijden van energieschaarste niet alleen solidariteit met iedereen. Consumenten voelen het verschil ook in hun portemonnee. Onderstaande voorbeelden tonen opmerkelijke besparingen.

opmerkelijke besparingen.
bron: Vlaams Energieagentschap

Ook interessant