Isoleren, dé manier om energie te besparen bij schaarste

  BE   11 september 2014 Bron: Bouwunie
In tijden van afschakelplannen, stroomonderbrekingen en energieschaarste roept Bouwunie op tot isoleren. Een huis dat goed geïsoleerd is, is een pak minder energieverslindend wat mooi meegenomen is bij elektriciteitstekort. Interessante premies maken trouwens een investering in isolatie momenteel meer dan de moeite waard. Bovendien wordt via de Vlaamse dakisolatienorm, dakisolatie verplicht voor elke woning tegen uiterlijk 2020. Wachten met isoleren heeft dus geen zin.

De overheid roept op tot spaarzaamheid deze winter en wil het elektriciteitsverbruik laag houden om zo een afschakeling te voorkomen. Tegelijkertijd lanceerde ze een rits van maatregelen om het energieverbruik te beperken zoals de verwarming een graadje lager zetten of te wassen in de daluren. Echter, wie écht een verschil wil maken, isoleert zijn woning. Want een woning die niet geïsoleerd is, verliest maar liefst 50 procent van haar warmte. Dak, gevel en vloer isoleren maken een groot verschil maar ook de ramen vervangen door hoogrendementsglas doet het energieverbruik opmerkelijk dalen. Een woning die goed geïsoleerd is, biedt een pak meer wooncomfort en brengt een fikse besparing op de energiefactuur.

Wie zijn woning isoleert, kan bovendien genieten van aantrekkelijke premies. Zo is er nu de extra hoge combipremie voor wie zowel muren als ramen aanpakt. “Als de eigenaars van een halfopen bebouwing zowel buitenisolatie aanbrengen als super isolerende beglazing installeren, betekent dit een premie van 3600 euro”, berekende Mieke Bonnarens, energieconsulente van Bouwunie.

Hoe een huis goed isoleren? Veel hangt af van de dikte van het isolatiemateriaal maar wat ook belangrijk is, is de manier waarop de thermische isolatie wordt geplaatst. Advies en plaatsing door een vakman is daarom aangewezen. Een aannemer met kennis van zaken kan je vinden op www.vinduwaannemer.be. En wie exact wil berekenen hoeveel uitgespaard kan worden met isolatie en hoogrendementsglas, kan dat gemakkelijk berekenen op de site: www.energiesparen.be/energiewinst.

Een extra reden om nu in actie te schieten, is het in voege treden van de dakisolatienorm op 1 januari 2015. Die norm bepaalt dat elke eengezinswoning, appartement of studio tegen uiterlijk 2020 een geïsoleerd dak of zoldervloer moet hebben. Dit geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die door de eigenaar zelf bewoond worden. Voor wie geen 3 tot 4 centimeter isolatie aangebracht heeft, kan de wooninspectie strafpunten opleggen. “In 2015 krijg je 3 strafpunten als je woning niet geïsoleerd is, als je in 2020 nog steeds geen dakisolatie hebt, kan je woning ongeschikt verklaard worden.”, legt energieconsulent Mieke Bonnarens uit.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo