Isolatie

Manieren om uw woning te isoleren

Uw woning voorzien van isolatie betekent dat de warme lucht in huis niet naar buiten kan, zodat de warmte beter binnen blijft. Ook kan isolatie ervoor zorgen dat uw huis in de zomer koeler blijft. Afhankelijk van onder andere het bouwjaar van de woning, de constructie en de reden dat u voor isolatie wilt kiezen, zijn er vele manieren om isolatie toe te passen. De meest gebruikte soorten isolatie worden beschreven.

Welke soorten isolatie zijn er?


Dakisolatie
dakisolatieEen dak kan zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geïsoleerd. Het dak isoleren is een flinke investering door onder andere het grote oppervlak, maar het levert ook veel op. Tot wel 30% van de warmte in huis kan namelijk via het dak verloren. Voornamelijk glas- en steenwol, PUR platen en EPS worden gebruikt voor dakisolatie.

Gevelisolatie
De meest voordelige manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie, dit zorgt ervoor dat via het opvullen van de spouw, de warmte beter binnen blijft. Wanneer uw woning niet voorzien is van spouwmuurisolatie, kan de binnen- of buitenzijde van de gevel worden geïsoleerd. Wel is deze investering veel groter, zeker wanneer u het uitbesteedt. Een goedkopere optie is dan om zelf isolatieplaten aan te brengen. Ter vergelijking, spouwmuurisolatie kost gemiddeld €15 per m2, de andere vormen €130 per m2.

Recticel Powerwall gevel isolatie
Powerwall gevel isolatie van Recticel-Insulation

Vloerisolatie
vloerisolatieWanneer u een kruipruimte in huis heeft, kunt u ervoor kiezen de onderzijde van de begane grond vloer te isoleren. Dit wordt vooral toegepast door PUR schuim en isolatiekussens. De kou uit de kruipruimte komt op deze manier niet in de rest van het huis. Wanneer u geen kruipruimte heeft kunt u isolatiemateriaal onder de dekvloer leggen.

Kruipruimte isolatie
Een kruipruimte onder het huis zal door de kou in de ruimte snel vocht aantrekken, wat kan zorgen voor vocht in de gehele constructie in uw huis en schimmel. De functie van kruipruimte isolatie is dus voornamelijk het voorkomen of terugdringen van vocht. veelgebruikt materialen hierbij zijn schelpen en isolatieparels.

Isolatieglas
isolatieglasIsolatieglas is verkrijgbaar in verschillende soorten. Van gewoon dubbel glas tot HR+++ glas. De U-waarde is hierbij van belang, hiermee wordt de warmtedoorgang bepaald. Daarnaast kunt u kiezen voor voorzetramen, wanneer u de kozijnen wilt behouden. Isolatieglas werkt ook goed als geluidsisolatie.

De Rc-waarde is van belang

De Rc-waarde is belangrijk bij de keuze voor isolatie. Deze waarde is namelijk een meetinstrument voor het bepalen van de warmteweerstand van de constructie van uw huis. U kunt kiezen uit vele soorten isolatiematerialen, met elke een eigen Rc-waarde, wat ook afhankelijk is van de dikte. Als u besluit uw woning te isoleren, laat u dan goed adviseren. Op deze manier behaalt u het meeste voordeel en zult u flink besparen op de stookkosten.

Isoleren in de zomer

Door uw woning te isoleren blijft de warmte beter in huis. Daarnaast zorgt het ervoor dat u in de zomer kunt genieten van een koel huis, omdat door de isolatielaag de warmte buiten gehouden kan worden. Een ander voordeel is dat wanneer u besluit isolatie in de zomer te plaatsen bedrijven mogelijk korting zullen geven, aangezien de meeste mensen in de winter isolatie laten plaatsen.

Ook interessant