Woonleningen

Steeds meer Belgen betalen geen rente op woonlening

Nul procent rente betalen voor je woonlening of hypotheek is al lang geen utopie meer. De voorbije maanden is het aantal Belgen met een hypothecair krediet aan nul procent rente versneld toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de grootbanken. Aan de basis liggen de kelderende rentes. Al bij al gaat het wel maar om een beperkt aantal mensen. Het gaat om mensen die een woonkrediet met variabele rentevoet aangingen. De rente van die leningen wordt jaarlijks herzien, op basis van een wettelijk bepaalde index. Sinds september 2014 is die index negatief, met als gevolg dalende rentevoeten op hun leningen.

Voor een aantal mensen - enkele duizenden - is die rentevoet intussen naar nul procent gezakt, en betalen ze dus momenteel niets voor hun lening. Het gaat al bij al om een miniem percentage van de portefeuille van de banken.

Een nog kleiner aantal, enkele tientallen, betaalt een negatieve rente. Het gaat om nog oudere leningen, toen banken nog geen onder- en bovengrens op de leningen plaatsten.


Variabele rentevoet stuk minder populair dan vroeger


Bij marktleider BNP Paribas Fortis betaalt 0,3 procent van het aantal actieve woonleningen een nulrente, goed voor een kleine duizend klanten. "Door de verdere daling van de referentie-indexen is het aantal dossiers de afgelopen maanden toegenomen", aldus de marktleider in ons land. BNP Paribas Fortis heeft 25 procent van de markt van woningkredieten in handen.

Het gaat overwegend om oudere leningen, maar ook bij recente leningen met een variabele rentevoet is bij een renteherziening een nulrente mogelijk. Overigens zijn leningen met variabele rentevoet een stuk minder populair dan vroeger. Vandaag kiest bij BNP Paribas Fortis 95 procent van de ontleners voor een vaste rentevoet.

Bij KBC, de nummer twee op de markt, gaat het om 0,6 procent van de portefeuille woonleningen, of "enkele duizenden klanten" die een nulrente hebben. "Het gaat vooral om oudere contracten", valt te horen bij de bankgroep.

Belfius spreekt van een "zeer beperkt aantal" klanten van wie de rentevoet op de woonkredieten naar nul procent is gezakt.

ING geeft geen informatie vrij over de portefeuille aan woonkredieten.

Ook interessant