Stedelijk ontwerpers en Polestar tonen een duurzaam Amsterdam in 2030

  NL   27 mei 2021 Bron: Glasnost Amsterdam
Stedelijk ontwerpers en Polestar tonen een duurzaam Amsterdam in 2030
Polestar Space - Max Tuinman
Vanaf morgen (28 mei 2021) zijn kunstwerken van een duurzame hoofdstad in 2030 te bewonderen en ervaren in de Polestar Space in Amsterdam. In de expositie deelt het elektrische performance-automerk uit Zweden samen met Nederlandse stedelijk ontwerpers zijn visie op de stad in 2030, zodra diesel- en benzineauto's niet langer de straten kleuren. De multizintuiglijke expositie dient als inspiratie en motivatie om met elkaar naar oplossingen te blijven kijken voor een schonere en gezondere stad.

Volgens het gemeentebeleid moet al het commercieel vervoer en personenauto's in de bebouwde kom in 2030 uitstootvrij zijn, wat inhoudt dat vanaf dan alle benzine- en dieselautoís geweerd worden. Het onlangs gepresenteerde plan van Polestar om tegen die tijd een volledig klimaatneutrale auto te maken sluit aan bij deze ambitie. De duurzaamheidsdoelstellingen en de rol die elektrisch vervoer daarin speelt, is voor Polestar reden geweest voor deze expositie. Hiermee wil het automerk Nederlandse ontwerpers een platform bieden en Amsterdammers de mogelijke toekomst van de stad te laten zien.

Stedelijk ontwerpers en Polestar tonen een duurzaam Amsterdam in 2030
Reclaiming space - Max Tuinman

Ervaar een duurzame hoofdstad

Een toekomstig Amsterdam wordt tot leven gebracht in de expositie ĎAmsterdam 2030, by Polestarí. De verschillende kunstinstallaties zijn gecreŽerd door de stedelijk ontwerpers van One Architecture, VenhoevenCS en designer Max Tuinman. Samen delen ze hun visie op hoe een emissievrij Amsterdam er op termijn uitziet, door verschillende keuzes op het gebied van duurzaamheid, innovatie en design.

ďWe schetsen een stad waarin de Amsterdammers sporten en recreŽren in de grote, bredere doorgaande straten. Dit zijn precies de plekken die nu nog gedomineerd worden door hard rijdend verkeer, ongezonde lucht en heel veel geluid. Juist die plekken bieden in 2030 een aangename beschaduwde buitenruimte en een verkoelend briesje in de steeds warmere zomers,Ē zegt Bart Aptroot senior architect van One Architecture.

De ontwerpers nemen bezoekers mee in hun verschillende ideeŽn over een efficiŽnter gebruik van de straten, het creŽren van meer ruimte voor groen of welke impact het vertragen van stadsverkeer heeft voor nieuwe geluiden en geuren in de stad. Dit alles is vormgegeven in drie verschillende kunstinstallaties die alle zintuigen prikkelen.

ďMet het tot leven brengen van het toekomstige straatbeeld van Amsterdam in 2030 hopen we bewoners, beleidsmakers en organisaties te inspireren en motiveren om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we een schonere leefomgeving kunnen creŽren,Ē zegt Willem Baudewijns, Managing Director Polestar Nederland. ďWij als elektrisch automerk zijn vastberaden om onze verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van die leefomgeving. En ja, dat is een ongekende uitdaging, maar een die we graag aangaan.Ē

Stedelijk ontwerpers en Polestar tonen een duurzaam Amsterdam in 2030
The Breathing city - VenhoevenCS

De expositie ĎAmsterdam 2030, by Polestarí is van 28 mei t/m 18 juni iedere dag te bezichtigen met inachtneming van de covid-maatregelen. De exacte openingstijden en contactgegevens zijn te vinden op de website.

Adresgegevens:

Polestar Space Amsterdam
Van Baerlestraat 2-4, 1071 AW Amsterdam

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo